Хрватски политичари о “Олуји” као “величанственој побједи”

Срна
Хрватски политичари о “Олуји” као “величанственој побједи”

Книн - Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је данас у Книну да је акција “Олуја” била “величанствена побједа, а да је “потпуни пораз агресор доживио у даљим војним операцијама у БиХ”.

Китаровићева је истакла да су тиме “створени предуслови за постизање мира који и данас живе”.

Она је на централој манифестацији поводом акција “Олуја”, која се у Хрватској обиљежава као “дан побједе и домовинске захвалности”, поручила да се “домовински рат и хрватски бранитељи не смију заборавити”.

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је пред окупљенима да је “стратешка промјена односа снага коју је донијела жОлујаж омогућила слом опсаде Бихаћа, ослобађање великог дијела БиХ, а на крају и потписивање Дејтонског мировног споразума за БиХ”.

Он је навео да је “Олуја” за неколико дана готово потпуно “поништила учинке петогодишње окупације Хрватске започете у августу 1990. и војнички поразила великосрпску политику режима Слободана Милошевића”.

“Захваљујући жОлујиж хрватско вођство је уз помоћ УН касније и уз много снажнији положај осигурало мирну реинтеграцију Вуковара и цијелог хрватског Подунавља, чиме је 1998. коначно остварена цјеловитост хрватског територија”, рекао је Пленковић.

Он је оцијенио да је “Хрватска била велика у побједи, па је још 1996. године пружила руку помирења кроз нормализацију односа са Србијом”, те додао како “неспремност неких да се суоче с прошлошћу” само одгађа истинско помирење.

Предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић рекао је да су “хрватски бранитељи промијенили стратешке односе снага, окончали великосрпску агресију на Хрватску, те је оснажили и позиционирали на карти свијета”.

Министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић рекао је да је “домовински рат нешто најбоље”. “Ми рат нисмо започели, ми смо се бранили и послије ослободили Хрватску. жОлујаж је круна свих побједа у домовинском рату. Домовински рат је нешто најбоље”, рекао је Крстичевић у Книну.

Представници српске националне мањине синоћ су у Мокром Пољу код Книна, поводом 23 године од страдања у “Олуји” положили цвијеће на спомен-обиљежје
за деветоро цивилних жртава у том мјесту, а претходно је служен парастор.

Представник Српског народног вијећа Анета Лалић рекла је да “злочини нису били случајни”, те да се о њима још ћути.

Предсједник Вијећа српске националне мањине Шибенско-книнске жупаније Борислав Шарић напоменуо да је српски народ прије 23 године био приморан да оде са својих огњишта, те да сматра да је коначно дошло вријеме да се пронађу и казне починиоци злочина.

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације. /крај/мсб

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана