Hrvatski političari o “Oluji” kao “veličanstvenoj pobjedi”

Srna
Hrvatski političari o “Oluji” kao “veličanstvenoj pobjedi”

Knin - Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Kninu da je akcija “Oluja” bila “veličanstvena pobjeda, a da je “potpuni poraz agresor doživio u daljim vojnim operacijama u BiH”.

Kitarovićeva je istakla da su time “stvoreni preduslovi za postizanje mira koji i danas žive”.

Ona je na centraloj manifestaciji povodom akcija “Oluja”, koja se u Hrvatskoj obilježava kao “dan pobjede i domovinske zahvalnosti”, poručila da se “domovinski rat i hrvatski branitelji ne smiju zaboraviti”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je pred okupljenima da je “strateška promjena odnosa snaga koju je donijela žOlujaž omogućila slom opsade Bihaća, oslobađanje velikog dijela BiH, a na kraju i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH”.

On je naveo da je “Oluja” za nekoliko dana gotovo potpuno “poništila učinke petogodišnje okupacije Hrvatske započete u avgustu 1990. i vojnički porazila velikosrpsku politiku režima Slobodana Miloševića”.

“Zahvaljujući žOlujiž hrvatsko vođstvo je uz pomoć UN kasnije i uz mnogo snažniji položaj osiguralo mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog teritorija”, rekao je Plenković.

On je ocijenio da je “Hrvatska bila velika u pobjedi, pa je još 1996. godine pružila ruku pomirenja kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom”, te dodao kako “nespremnost nekih da se suoče s prošlošću” samo odgađa istinsko pomirenje.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je da su “hrvatski branitelji promijenili strateške odnose snaga, okončali velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, te je osnažili i pozicionirali na karti svijeta”.

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević rekao je da je “domovinski rat nešto najbolje”. “Mi rat nismo započeli, mi smo se branili i poslije oslobodili Hrvatsku. žOlujaž je kruna svih pobjeda u domovinskom ratu. Domovinski rat je nešto najbolje”, rekao je Krstičević u Kninu.

Predstavnici srpske nacionalne manjine sinoć su u Mokrom Polju kod Knina, povodom 23 godine od stradanja u “Oluji” položili cvijeće na spomen-obilježje
za devetoro civilnih žrtava u tom mjestu, a prethodno je služen parastor.

Predstavnik Srpskog narodnog vijeća Aneta Lalić rekla je da “zločini nisu bili slučajni”, te da se o njima još ćuti.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije Borislav Šarić napomenuo da je srpski narod prije 23 godine bio primoran da ode sa svojih ognjišta, te da smatra da je konačno došlo vrijeme da se pronađu i kazne počinioci zločina.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” protjerano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije. /kraj/msb

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana