Хапшења и претреси употрази за терористима

Г. Маунага, Ж. Домазет
Хапшења и претреси употрази за терористима

Сарајево, Сребреница - Држављанин Србије Елма Ђусинац (21) ухапшена је у Калесији због сумње да је повезана са тероризмом.

Налог за хапшење стигао је, како сазнајемо, директно из Министарства унутрашњих послова Србије и по хитном поступку је донесено рјешење о њеном протјеривању.

- Она има пасош и личну карту из Косовске Митровице, а била је пријављена и у Калесији, гдје је често долазила и дружила се са припадницима вехабијског покрета - рекао је саговорник "Гласа Српске" близак безбједносним агенцијама, наводећи да су од ухапшене изјаву узели и истражиоци Агенције за истраге и заштиту (SIPA) и Тужилаштво БиХ који воде истрагу.

Замјеник директора Службе за послове са странцима Изет Низам казао је "Гласу Српске" да су Ђусинац недуго послије хапшења у уторак увече преузели од SIPA.

- Тренутно се налази у Имиграционом центру у Источном Сарајеву. Ми такође вршимо неку врсту истраге и више детаља о томе имаћемо накнадно - рекао је Низам.

Ђусинац су припадници SIPA у Калесији ухапсили заједно са њеним супругом Енесом Мешићем, који је недуго након тога пуштен на слободу. Мешић је одраније познат обавјештајним и безбједносним агенцијама БиХ. Био је у групи особа које су ухапшене 3. септембра прошле године у полицијској акцији "Дамаск" заједно са вођом вехабијског покрета у БиХ Хусеином Билалом Боснићем. Након тромјесечног притвора на слободу су пуштени сви осим Боснића, који је почетком овог мјесеца првостепеном пресудом осуђен на седам година затвора због јавног подстицања на терористичке активности.

Припадници Центра јавне безбједности Бијељина претресли су у уторак навече у Скеланима кућу одборника у Скупштини општине Сребреница Даута Тихића, а јуче је саслушан његов син Енес. Федерални медији су објавили да је Енес Тихић под сумњом да је повезан са терористичким групама. Полиција је на основу наредбе Основног суда у Сребреници претресла просторије које користи Енес Тихић у потрази за минско-експлозивним средствима. Енес Тихић, који живи на релацији БиХ - Шведска, саслушан је у ЦЈБ Бијељина. Даут Тихић је рекао да вјерује у полицију и тужилаштво РС и да није пронађено ништа што би теретило њега или сина. Истакао је да је полиција пронашла једино пиштољ за који тврди да је пријављен. Даут Тихић је од 2014. под истрагом и због сумње да је, као припадник Армије РБиХ, починио ратни злочин против цивилног становништва.

Хапшења и претреси услиједили су послије терористичког напада у сарајевском насељу Рајловац 13. новембра, када је вехабија Енес Омерагић убио двојицу војника Оружаних снага БиХ, и бацања бомбе на кров Полицијске станице у Завидовићима у уторак послије поноћи.

- По граду су распоређени припадници полиције. Све расположиве снаге и даље трагају за починиоцем или више њих. На подручју Завидовића извршени су претреси, а приведено је неколико особа - рекли су у МУП-у Зеничко-добојског кантона и додали да су и даље појачане мјере безбједности.

Портпарол SIPA Кристина Јозић каже да истражни тим под надзором Тужилаштва БиХ спроводи активности с циљем расвјетљавања напада на Полицијску станицу у Завидовићима и утврђивања чињеница.

- О појединостима из истраге још не можемо говорити - каже Јозићева.

Тужилаштво БиХ и даље води истрагу и о терористичком нападу испред касарне у Рајловцу, али нису могли да износе детаље.

Улицама Брчког од јуче патролирају полицајци са дугим цијевима, а безбједносне мјере су подигнуте на виши ниво послије бомбашког напада у Завидовићима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана