Чубриловић: Тужилаштво БиХ одговорно за некажњавање злочина у Сијековцу

Срна
Чубриловић: Тужилаштво БиХ одговорно за некажњавање злочина у Сијековцу

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да правосудне институције БиХ нису учиниле ништа да починиоци злочина над Србима у Сијековцу код Брода буду кажњени и да правда буде задовољена.

Чубриловић је рекао да поменуте институције сносе директну одговорност што су до данас на слободи они који су прије 26 година у Сијековцу свирепо убијали дјецу, жене, старце, комшије и цивиле, чиме су починили први ратни злочин на територији тадашње Социјалистичке Републике БиХ над српским цивилима.

Чубриловић је подсјетио да су у злочину, у којем су убијене и цијеле породице, учествовали припадници регуларне војске Хрватске и тада још паравојних бошњачко-хрватских формација, будући да је овај злочин почињен прије избијања грађанског рата у БиХ, саопштено је из Народне скупштине.

"Невјероватно је да 26 година имамо само једну правоснажну пресуду за Сијековац. Шта је са осталим одговорним за овај страшни злочин за који постоје и докази и свједоци, те се знају починиоци и њихови наредбодавци?", упитао је Чубриловић.

Он је рекао да је Република Српска предмет "Сијековац" са доказним материјалом још 22. маја 2002. године предала хашким истражиоцима, а Хашки суд га је 2006. године уступио Тужилаштву БиХ за ратне злочине, гдје 12 година стоји у ладицама.

Предсједник Народне скупштине је нагласио да је велика срамота Тужилаштва БиХ, које до сада ништа није учинило да овај злочин буде адекватно санкционисан.

"На правосуђу је највећа одговорност за стање у којем се налазимо данас, јер оно упорно својим недораслим и политиком инструисаним суђењима и пресудама покушава да промијени карактер рата у БиХ", оцијенио је Чубриловић.

Он је констатовао да нема мањих и већих злочинаца, злочина или жртава, наводећи да је злочин - злочин, а жртва - жртва.

"За злочине сви морају да одговарају и то је једини начин да народи на овим просторима крену путем суживота и просперитета. Недопустиво је и тужно да 26 година од првог злочина почињеног у Сијековцу у Тужилаштву БиХ то још нису схватили", рекао је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана