Čubrilović: Tužilaštvo BiH odgovorno za nekažnjavanje zločina u Sijekovcu

Srna
Čubrilović: Tužilaštvo BiH odgovorno za nekažnjavanje zločina u Sijekovcu

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da pravosudne institucije BiH nisu učinile ništa da počinioci zločina nad Srbima u Sijekovcu kod Broda budu kažnjeni i da pravda bude zadovoljena.

Čubrilović je rekao da pomenute institucije snose direktnu odgovornost što su do danas na slobodi oni koji su prije 26 godina u Sijekovcu svirepo ubijali djecu, žene, starce, komšije i civile, čime su počinili prvi ratni zločin na teritoriji tadašnje Socijalističke Republike BiH nad srpskim civilima.

Čubrilović je podsjetio da su u zločinu, u kojem su ubijene i cijele porodice, učestvovali pripadnici regularne vojske Hrvatske i tada još paravojnih bošnjačko-hrvatskih formacija, budući da je ovaj zločin počinjen prije izbijanja građanskog rata u BiH, saopšteno je iz Narodne skupštine.

"Nevjerovatno je da 26 godina imamo samo jednu pravosnažnu presudu za Sijekovac. Šta je sa ostalim odgovornim za ovaj strašni zločin za koji postoje i dokazi i svjedoci, te se znaju počinioci i njihovi naredbodavci?", upitao je Čubrilović.

On je rekao da je Republika Srpska predmet "Sijekovac" sa dokaznim materijalom još 22. maja 2002. godine predala haškim istražiocima, a Haški sud ga je 2006. godine ustupio Tužilaštvu BiH za ratne zločine, gdje 12 godina stoji u ladicama.

Predsjednik Narodne skupštine je naglasio da je velika sramota Tužilaštva BiH, koje do sada ništa nije učinilo da ovaj zločin bude adekvatno sankcionisan.

"Na pravosuđu je najveća odgovornost za stanje u kojem se nalazimo danas, jer ono uporno svojim nedoraslim i politikom instruisanim suđenjima i presudama pokušava da promijeni karakter rata u BiH", ocijenio je Čubrilović.

On je konstatovao da nema manjih i većih zločinaca, zločina ili žrtava, navodeći da je zločin - zločin, a žrtva - žrtva.

"Za zločine svi moraju da odgovaraju i to je jedini način da narodi na ovim prostorima krenu putem suživota i prosperiteta. Nedopustivo je i tužno da 26 godina od prvog zločina počinjenog u Sijekovcu u Tužilaštvu BiH to još nisu shvatili", rekao je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana