Црналић: Оптужница звучи застрашујуће

Агенције
Црналић: Оптужница звучи застрашујуће

Сарајево - У Суду БиХ јуче је настављено суђење у предмету против Атифа Дудаковића, те 15 припадника и команданата Петог корпуса Армије РБиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995, а адвокат Асим Црналић је истакао да оптужница против Дудаковића “звучи застрашујуће”.

Црналић, који брани Дудаковића, у уводним ријечима истакао је да је задатак одбране да максимално ублажи и доведе у питање тврдње тужилаштва. Навео је да је циљ акције “Сана 95” био “ослобађање подручја која је заузела српска војска”.

Црналић тврди да Тужилаштво БиХ нема доказ да је убијање српског становништва током акције “Сана 95” било планирано.  Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и осталих због злочина против човјечности на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе, Санског Моста, те ратног злочина против цивилног становништва у Бихаћу и Цазину. Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Наставак суђења заказан је за 13. мај, а тужилац Маријана Чобовић истакла је током изношења уводних ријечи Тужилаштва БиХ да ће доказати да су сви оптужени починили злочин против човјечности, а Дудаковић и ратни злочин против цивилног становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана