Црнадак на саслушању 28. септембра

Ведрана Кулага
Црнадак на саслушању 28. септембра

Сарајево - Претрес стања у дипломатско-конзуларној мрежи (ДКП) БиХ почеће крајем овог мјесеца за када је заказано јавно саслушање министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка који ће морати да одговори на серију питања која се тичу лошег стања у тој области и имиџа земље у свијету.

Црнадак ће бити јавно саслушан пред члановима привремене истражне комисије за анализу спољнополитичког статуса БиХ и утврђивање стања у ДКП мрежи 28. септембра, одмах након сједнице Дома народа Парламента БиХ који је донио одлуку о формирању тог радног тијела.

Члан истражне комисије и делегат ХСС-а у Дому народа Марио Караматић потврдио је да је договорено јавно саслушање шефа дипломатије послије којег ће бити јасније да ли ће и којим путем истрага бити настављена.

- У зависности од одговора које добијемо одлучићемо о идућим потезима. За сада је само планирано саслушање министра Црнатка - рекао је Караматић и додао да ће све информације у вези са саслушањем бити познате наредних дана.

Ипак, нема превелика очекивања имајући у виду лоше резултате рада ранијих истражних комисија из свих области.

- Било је и овдје опструкција, превише се све развукло, траје ово већ неколико мјесеци и не вјерујем баш да ћемо да успијемо, али ћемо покушати - рекао је Караматић.

Црнадак јуче није одговарао на телефонске позиве, а раније је истакао да једва чека саслушање и да каже шта има о раду и стању у дипломатско-конзуларној мрежи БиХ.

Стручна јавност и многи парламентарци на нивоу БиХ су сагласни у ставу да је стање у ДКП мрежи веома лоше. Док једни као кривца за то виде министра иностраних послова, други наглашавају да урушавање дипломатије траје одавно.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић, која је донедавно била на челу Комисије за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ упозоравала је да та комисија никада није добила цјеловиту анализу о стању у дипломатији, додавши да је одабир амбасадора који врши Предсједништво БиХ катастрофалан.

Привремена истражна комисија Дома народа именована је у априлу ове године на Караматићев приједлог, а у њој су и Небојша Радмановић (СНСД), Огњен Тадић (СДС), Сафет Софтић (СДА), Фахрудин Радончић (СББ) и Бариша Чолак (ХДЗ БиХ).

Биографије

Комисија за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ више пута је упозорила да су у 80 одсто ДКП мреже шефови некаријерне дипломате. То је показао и посљедњи преглед биографија амбасадора, шефова мисија и другог дипломатског особља из којег је видљиво да је мали број оних који руководе њима школован за те послове и да немају никаквог искуства када је ријеч о дипломатији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана