Crnadak na saslušanju 28. septembra

Vedrana Kulaga
Crnadak na saslušanju 28. septembra

Sarajevo - Pretres stanja u diplomatsko-konzularnoj mreži (DKP) BiH počeće krajem ovog mjeseca za kada je zakazano javno saslušanje ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka koji će morati da odgovori na seriju pitanja koja se tiču lošeg stanja u toj oblasti i imidža zemlje u svijetu.

Crnadak će biti javno saslušan pred članovima privremene istražne komisije za analizu spoljnopolitičkog statusa BiH i utvrđivanje stanja u DKP mreži 28. septembra, odmah nakon sjednice Doma naroda Parlamenta BiH koji je donio odluku o formiranju tog radnog tijela.

Član istražne komisije i delegat HSS-a u Domu naroda Mario Karamatić potvrdio je da je dogovoreno javno saslušanje šefa diplomatije poslije kojeg će biti jasnije da li će i kojim putem istraga biti nastavljena.

- U zavisnosti od odgovora koje dobijemo odlučićemo o idućim potezima. Za sada je samo planirano saslušanje ministra Crnatka - rekao je Karamatić i dodao da će sve informacije u vezi sa saslušanjem biti poznate narednih dana.

Ipak, nema prevelika očekivanja imajući u vidu loše rezultate rada ranijih istražnih komisija iz svih oblasti.

- Bilo je i ovdje opstrukcija, previše se sve razvuklo, traje ovo već nekoliko mjeseci i ne vjerujem baš da ćemo da uspijemo, ali ćemo pokušati - rekao je Karamatić.

Crnadak juče nije odgovarao na telefonske pozive, a ranije je istakao da jedva čeka saslušanje i da kaže šta ima o radu i stanju u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH.

Stručna javnost i mnogi parlamentarci na nivou BiH su saglasni u stavu da je stanje u DKP mreži veoma loše. Dok jedni kao krivca za to vide ministra inostranih poslova, drugi naglašavaju da urušavanje diplomatije traje odavno.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić, koja je donedavno bila na čelu Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH upozoravala je da ta komisija nikada nije dobila cjelovitu analizu o stanju u diplomatiji, dodavši da je odabir ambasadora koji vrši Predsjedništvo BiH katastrofalan.

Privremena istražna komisija Doma naroda imenovana je u aprilu ove godine na Karamatićev prijedlog, a u njoj su i Nebojša Radmanović (SNSD), Ognjen Tadić (SDS), Safet Softić (SDA), Fahrudin Radončić (SBB) i Bariša Čolak (HDZ BiH).

Biografije

Komisija za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH više puta je upozorila da su u 80 odsto DKP mreže šefovi nekarijerne diplomate. To je pokazao i posljednji pregled biografija ambasadora, šefova misija i drugog diplomatskog osoblja iz kojeg je vidljivo da je mali broj onih koji rukovode njima školovan za te poslove i da nemaju nikakvog iskustva kada je riječ o diplomatiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana