Човић: Због вјештачких криза још нисмо добили кандидатски статус

Агенције
Човић: Због вјештачких криза још нисмо добили кандидатски статус

Мостар - Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине и лидер ХДЗ-а, Драган Човић изјавио је да је ситуација у БиХ "вјештачки кризна", те да због тога БиХ већ прошле године није добила кандидатски статус.

"Ситуација у земљи је вјештачки кризна, како би се контролирали политички процеси у неким странкама, а прижељкивање је да се тако продужи 'статус љуо' у пуно области. Због тога нисмо имали одговоре на Упитник и зато већ прошле године нисмо добили кандидатски статус. Мишљења сам да се процеси ипак нису зауставили и да ћемо већ овог мјесеца имати све оне репрезентативне представнике ЕУ који ће јасно казати да Стратегија која је недавно објављена није на оном нивоу на којем се жели представити. Она је довољно добра ако желимо радити", рекао је Човић у Мостару.

Он је нагласио да до краја априла треба да буде донесена одлука о Изборном закону која ће задовољити легитимно представљање народа, те да се пробају организовати избори у Мостару.

"Не желим се правдати, неко је једном споменуо како сам ја казао да ћемо мобилизирати хрватски народ и други пут како сам говорио о калифату. Бруталне измишљотине, али смо пустили да гледамо реакције на нешто што никад није речено и то је добар материјал за један докторски рад. У том духу је и та прича око Мостара јер се неко сјетио да у другом мјесецу покреће активности око избора у Мостару. То је у функцији кампање и политичког позиционирања. Нисте ни од кога могли чути ништа о Мостару у задњих шест мјесеци, једини ХДЗ све вријеме горвори да Предсједништво, Дом народа и Мостар требају ићи у пакету", изјавио је Човић.

Предсједник ХДЗ-а је посебно истакао да међународна заједница неће дати рјешење и да то морају урадити политички субјекти у земљи.

"Једна политичка опција која у називу има ријеч 'грађанска' затражила је да се Бошњаци наоружавају, је ли сада она грађанска или национална?! ХДЗ је врло принципијелан око тема на којима мобилизира своје бирачко тијело, зато ћемо тек крајем трећег мјесеца почети припрема зе изборе", нагласио је Човић.

Почетком марта трилатерални састанак представника БиХ, Србије и Хрватске

Човић је најавио да ће трилатерални састанак на највишем нивоу БиХ - Србија - Хрватска бити одржан у Мостару 6. или 7. марта.

"Истина, било је замишљено да у овом времену негдје буде и трилатерала с Турском, чак ће министри иностраних послова ове три земље бити 28. фебруара у Мостару, међутим јуче између нас три члана Предсједништва БиХ нисмо се усагласили о томе да се догоди та трилатерала. У овом тренутку је дефинисана ова између Хрватске, БиХ и Србије", рекао је Човић у Мостару. 

Човић је рекао да ће теме бити опште и да ће инсистирати да са сусједима буду максимално добри односи. 

"Колико год било тешких тема, добро је да се разговара. То је начин да се окренемо будућности, то БиХ треба", рекао је Човић. 

Он је истакао да је стратешки интерес Хрвата у БиХ, као најмалобројнијег народа, стабилност и системски рад јер, како је рекао, све друго доводи до тога да најмалобројнији у највећем дијелу функционисања БиХ испаштају. 

"Очекивања су релативно велика јер има пуно отворених питања", истакао је Човић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана