Čović: Zbog vještačkih kriza još nismo dobili kandidatski status

Agencije
Čović: Zbog vještačkih kriza još nismo dobili kandidatski status

Mostar - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a, Dragan Čović izjavio je da je situacija u BiH "vještački krizna", te da zbog toga BiH već prošle godine nije dobila kandidatski status.

"Situacija u zemlji je vještački krizna, kako bi se kontrolirali politički procesi u nekim strankama, a priželjkivanje je da se tako produži 'status ljuo' u puno oblasti. Zbog toga nismo imali odgovore na Upitnik i zato već prošle godine nismo dobili kandidatski status. Mišljenja sam da se procesi ipak nisu zaustavili i da ćemo već ovog mjeseca imati sve one reprezentativne predstavnike EU koji će jasno kazati da Strategija koja je nedavno objavljena nije na onom nivou na kojem se želi predstaviti. Ona je dovoljno dobra ako želimo raditi", rekao je Čović u Mostaru.

On je naglasio da do kraja aprila treba da bude donesena odluka o Izbornom zakonu koja će zadovoljiti legitimno predstavljanje naroda, te da se probaju organizovati izbori u Mostaru.

"Ne želim se pravdati, neko je jednom spomenuo kako sam ja kazao da ćemo mobilizirati hrvatski narod i drugi put kako sam govorio o kalifatu. Brutalne izmišljotine, ali smo pustili da gledamo reakcije na nešto što nikad nije rečeno i to je dobar materijal za jedan doktorski rad. U tom duhu je i ta priča oko Mostara jer se neko sjetio da u drugom mjesecu pokreće aktivnosti oko izbora u Mostaru. To je u funkciji kampanje i političkog pozicioniranja. Niste ni od koga mogli čuti ništa o Mostaru u zadnjih šest mjeseci, jedini HDZ sve vrijeme gorvori da Predsjedništvo, Dom naroda i Mostar trebaju ići u paketu", izjavio je Čović.

Predsjednik HDZ-a je posebno istakao da međunarodna zajednica neće dati rješenje i da to moraju uraditi politički subjekti u zemlji.

"Jedna politička opcija koja u nazivu ima riječ 'građanska' zatražila je da se Bošnjaci naoružavaju, je li sada ona građanska ili nacionalna?! HDZ je vrlo principijelan oko tema na kojima mobilizira svoje biračko tijelo, zato ćemo tek krajem trećeg mjeseca početi priprema ze izbore", naglasio je Čović.

Početkom marta trilateralni sastanak predstavnika BiH, Srbije i Hrvatske

Čović je najavio da će trilateralni sastanak na najvišem nivou BiH - Srbija - Hrvatska biti održan u Mostaru 6. ili 7. marta.

"Istina, bilo je zamišljeno da u ovom vremenu negdje bude i trilaterala s Turskom, čak će ministri inostranih poslova ove tri zemlje biti 28. februara u Mostaru, međutim juče između nas tri člana Predsjedništva BiH nismo se usaglasili o tome da se dogodi ta trilaterala. U ovom trenutku je definisana ova između Hrvatske, BiH i Srbije", rekao je Čović u Mostaru. 

Čović je rekao da će teme biti opšte i da će insistirati da sa susjedima budu maksimalno dobri odnosi. 

"Koliko god bilo teških tema, dobro je da se razgovara. To je način da se okrenemo budućnosti, to BiH treba", rekao je Čović. 

On je istakao da je strateški interes Hrvata u BiH, kao najmalobrojnijeg naroda, stabilnost i sistemski rad jer, kako je rekao, sve drugo dovodi do toga da najmalobrojniji u najvećem dijelu funkcionisanja BiH ispaštaju. 

"Očekivanja su relativno velika jer ima puno otvorenih pitanja", istakao je Čović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana