Бранко Ружић, потпредсједник Социјалистичке партије Србије: Србија у Српској не може бити страно тијело

Дарко Момић
Бранко Ружић, потпредсједник Социјалистичке партије Србије: Србија у Српској не може бити страно тијело

Када је после туробних ратних дешавања требало извојевати мир и Дејтонски споразум, ту храброст, визију и способност су показали управо социјалисти, а не неко други. И тиме се поносимо због нашег народа и свих других грађана у БиХ. Што се међе тиче, Дрина је за нас социјалисте увек била река која спаја две обале истог народа, казао је у интервјуу за “Глас Српске” министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Србије и потпредсједник Социјалистичке партије Србије Бранко Ружић.

- Почаствован сам увек и радостан када дођем било где широм РС и БиХ, јер има много мени драгих људи и осећам се као код куће. Манир ми је да увек промовишем заједништво, толеранцију међу народима и сарадњу коју унапређујемо сваким даном све више, превасходно између Србије и РС. При томе кућно васпитање ми налаже да никуда не идем непозван, тако да ако је то мешање у неки изборни процес, онда нека то тако и остане у главама неверних Тома. У сваком случају, очекујем велики успех свих листа СП-а, јер су показали да имају и програм и политику и кадровски потенцијал како би РС била сигурна, слободна и на добробит свих - додао је Ружић.

ГЛАС: Да ли то значи да подржавате и кандидате за предсједника и српског члана Предсједништва БиХ које подржава Социјалистичка партија?

РУЖИЋ: Свакако подржавамо државотворну оријентацију Социјалистичке партије. Била ми је част да у суботу присуствујем освештању Храма светог Михајла у Бањалуци где је кум храма био носилац листе СП-а за Бањалуку Горан Селак, који са својим тимом представља нову енергију. Присуство више од 2.000 људи, владика, свештенства, председника СП-а Петра Ђокића, председника Додика, премијерке Цвијановић јесте одговор који бих вам дао да сам политичар у БиХ.

ГЛАС: Оштре реакције је протеклих дана изазвала изјава кандидата СзП-а за члана Предсједништва БиХ Младена Иванића који је рекао “да се руководство Србије не треба мијешати у изборе у Српској”. Како то коментаришете?

РУЖИЋ: Нисам приметио такве критике када је Србија у РС уложила више од 21.500.000 евра, када је потписан споразум о заједничкој изградњи две хидроцентрале, када смо реализовали мост “Братољуб” и многе друге. Србија у РС не може бити страно тело, а ако некоме то смета, то говори о том некоме, а не о народу и руководству Србије и РС.

ГЛАС: Предсједник Александар Вучић је рекао да “није чуо Иванића да је то говорио онима који су се мешали некада раније у изборе у Републици Српској”. На кога је мислио, да ли на предсједника СПС-а Ивицу Дачића или можда на Вука Јеремића или Бориса Тадића, који су се својевремено отворено мијешали у изборе у РС?

РУЖИЋ: Председник Републике Србије је свакако врло јасно одговорио господину Иванићу и подсетио га на прошлост. Сам Иванић сигурно зна на кога се то односило, али председнику Ивици Дачићу се не може спочитати било која врста инволвираности у неки изборни циклус која није била у складу са државотворном оријентацијом СПС-а, оним што прописује Дејтонски споразум и очувањем дигнитета српског и друга два народа која живе у РС и БиХ.

ГЛАС: Почела је озбиљна прича о статусу Косова и Метохије! Да ли је “разграничење” најскупља српска ријеч?

РУЖИЋ: Србија је најскупља српска реч, увек била и остаће. Подржавам преданост, храброст и визију коју показује председник Вучић на том пољу, као и изузетну пожртвованост и луцидност коју министар спољних послова Ивица Дачић показује у бројним дипломатским борбама тим поводом.

ГЛАС: Зашто се упорно брани било какво повезивање питања статуса Косова и Републике Српске?

РУЖИЋ: Сматрам то веома осетљивим питањем које многи посматрају из различитих перспектива. Јасна је званична позиција Србије као потписнице Дејтонског споразума и као одговоран политичар тога ћу се увек придржавати. Политика је, на другој страни, свакако дисциплина у којој многи воле да се ухвате за ону “никада не реци никад”, што је легитимно, али политика се води, не на бази емоција и краткорочно, већ на бази студиозних анализа и објективних параметара који могу указати на одрживост неке идеје, на дугорочном плану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана