Бошњачка коалиција не значи брзо формирање власти

Ж. Д.
Бошњачка коалиција не значи брзо формирање власти

Сарајево - Иако је на посљедњој сједници руководства СДА ова странка одлучила да у власт позове СББ, који ће се, по свему судећи, придружити њима и ДФ-у, и даље се не зна када ће бити формирана власт на нивоу БиХ и да ли ће то бити ускоро.

Лидер СББ-а Фахрудин Радончић пристао је да се придружи бошњачкој коалицији, али је казао да ће се органи странке ове седмице изјаснити о позиву СДА.

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је за “Глас Српске” да је јасно да је застој у формирању власти на нивоу БиХ направила СДА због различитих калкулација које су на сцени седам мјесеци након избора.

- Репрезентација из РС је одавно спремна, као и представници хрватског народа. Кога СДА зове у коалицију је унутарстраначко и међустраначко питање бошњачких представника. Незахвално је прогнозирати да ли ће ствари ускоро бити одблокиране и у томе треба бити опрезан. Не би ме изненадило да СДА и њен лидер Бакир Изетбеговић наново из рукава извуку неку нову кочницу - рекао је Кошарац.

Да све извјеснија коалиција бошњачких странака не значи и брзо формирање Савјета министара и отпочињање рада парламента јасно је и лидеру СНСД-а и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику.

- Прије три мјесеца је речено да ће Радончић ући са СДА у коалицију, а сад од тога праве велики политички споразум. Чак је и Изетбеговић, када само разговарали о томе које мјесто њему припада, тражио Министарство безбједности, да би ту Радончић био министар - рекао је Додик.

Да је БиХ у сивој зони потврдила је и предсједница РС Жељка Цвијановић.

- Седам мјесеци од избора још нема власти на нивоу БиХ и ФБиХ и то је јасан показатељ да се БиХ налази у канџама неодговорних политичара, који намјерно коче процес формирања власти - каже Цвијановићева.

Лидер ДФ-а Жељко Комшић на питање “Гласа Српске” када ће власт бити формирана каже да сумња да ће то бити ускоро.

- Изетбеговићу Радончић највише треба због Сарајевског и Тузланског кантона. Све остало је мање битно. Тако ми се чини, што не значи да сам у праву - каже Комшић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана