Bošnjačka koalicija ne znači brzo formiranje vlasti

Ž. D.
Bošnjačka koalicija ne znači brzo formiranje vlasti

Sarajevo - Iako je na posljednjoj sjednici rukovodstva SDA ova stranka odlučila da u vlast pozove SBB, koji će se, po svemu sudeći, pridružiti njima i DF-u, i dalje se ne zna kada će biti formirana vlast na nivou BiH i da li će to biti uskoro.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić pristao je da se pridruži bošnjačkoj koaliciji, ali je kazao da će se organi stranke ove sedmice izjasniti o pozivu SDA.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac rekao je za “Glas Srpske” da je jasno da je zastoj u formiranju vlasti na nivou BiH napravila SDA zbog različitih kalkulacija koje su na sceni sedam mjeseci nakon izbora.

- Reprezentacija iz RS je odavno spremna, kao i predstavnici hrvatskog naroda. Koga SDA zove u koaliciju je unutarstranačko i međustranačko pitanje bošnjačkih predstavnika. Nezahvalno je prognozirati da li će stvari uskoro biti odblokirane i u tome treba biti oprezan. Ne bi me iznenadilo da SDA i njen lider Bakir Izetbegović nanovo iz rukava izvuku neku novu kočnicu - rekao je Košarac.

Da sve izvjesnija koalicija bošnjačkih stranaka ne znači i brzo formiranje Savjeta ministara i otpočinjanje rada parlamenta jasno je i lideru SNSD-a i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

- Prije tri mjeseca je rečeno da će Radončić ući sa SDA u koaliciju, a sad od toga prave veliki politički sporazum. Čak je i Izetbegović, kada samo razgovarali o tome koje mjesto njemu pripada, tražio Ministarstvo bezbjednosti, da bi tu Radončić bio ministar - rekao je Dodik.

Da je BiH u sivoj zoni potvrdila je i predsjednica RS Željka Cvijanović.

- Sedam mjeseci od izbora još nema vlasti na nivou BiH i FBiH i to je jasan pokazatelj da se BiH nalazi u kandžama neodgovornih političara, koji namjerno koče proces formiranja vlasti - kaže Cvijanovićeva.

Lider DF-a Željko Komšić na pitanje “Glasa Srpske” kada će vlast biti formirana kaže da sumnja da će to biti uskoro.

- Izetbegoviću Radončić najviše treba zbog Sarajevskog i Tuzlanskog kantona. Sve ostalo je manje bitno. Tako mi se čini, što ne znači da sam u pravu - kaže Komšić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana