Бившем министру условна казна због смјене директора

Н. Т.
Бившем министру условна казна због смјене директора

Тузла - Бивши министар здравља у Тузланском кантону Елвис Бектић (39) из Грачанице неправоснажно је осуђен у Општинском суду у Тузли на условну казну од пола године затвора јер је на незаконит начин смијенио директора Дома здравља у Грачаници Зехру Карахасановић.

Према пресуди, Бектић неће ићи у затвор ако у периоду од двије године не почини ново кривично дјело.

Овом пресудом њему је изречена забрана обављања руководних дужности у државним органима и јавним предузећима у периоду од  године.

Према оптужници на основу које је осуђен, Бектић је од априла до августа 2015. године поступао супротно законским и подзаконским прописима, те је злоупотријебио свој положај и овлашћења  из личних разлога.

У оптужници је било наведено да је мимо интереса службе на незаконит начин разријешио дужности директорицу ЈЗУ Дом здравља Грачаница. При доношењу своје одлуке занемарио је упозорења секретара Министарства здравства ТК да се директор здравствене установе може разријешити дужности искључиво уколико такво рјешење у року од 30 дана, од сазнања о евентуалним неправилностима, донесе управни одбор те здравствене установе. Такво рјешење у овом случају није било донесено, па је на овај начин бивши министар оштетио директора поменутог Дома здравља.

Оптужница против Бектића подигнута је и потврђена у октобру 2016. године. Он је прије него је постао министар дуго година радио у тиму Хитне помоћи Дома здравља у Грачаници. Њега су бивше колеге оптуживале за нерад и да често када је био дежурни није хтио ни да устане и прегледа пацијенте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана