Bivšem ministru uslovna kazna zbog smjene direktora

N. T.
Bivšem ministru uslovna kazna zbog smjene direktora

Tuzla - Bivši ministar zdravlja u Tuzlanskom kantonu Elvis Bektić (39) iz Gračanice nepravosnažno je osuđen u Opštinskom sudu u Tuzli na uslovnu kaznu od pola godine zatvora jer je na nezakonit način smijenio direktora Doma zdravlja u Gračanici Zehru Karahasanović.

Prema presudi, Bektić neće ići u zatvor ako u periodu od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Ovom presudom njemu je izrečena zabrana obavljanja rukovodnih dužnosti u državnim organima i javnim preduzećima u periodu od  godine.

Prema optužnici na osnovu koje je osuđen, Bektić je od aprila do avgusta 2015. godine postupao suprotno zakonskim i podzakonskim propisima, te je zloupotrijebio svoj položaj i ovlašćenja  iz ličnih razloga.

U optužnici je bilo navedeno da je mimo interesa službe na nezakonit način razriješio dužnosti direktoricu JZU Dom zdravlja Gračanica. Pri donošenju svoje odluke zanemario je upozorenja sekretara Ministarstva zdravstva TK da se direktor zdravstvene ustanove može razriješiti dužnosti isključivo ukoliko takvo rješenje u roku od 30 dana, od saznanja o eventualnim nepravilnostima, donese upravni odbor te zdravstvene ustanove. Takvo rješenje u ovom slučaju nije bilo doneseno, pa je na ovaj način bivši ministar oštetio direktora pomenutog Doma zdravlja.

Optužnica protiv Bektića podignuta je i potvrđena u oktobru 2016. godine. On je prije nego je postao ministar dugo godina radio u timu Hitne pomoći Doma zdravlja u Gračanici. Njega su bivše kolege optuživale za nerad i da često kada je bio dežurni nije htio ni da ustane i pregleda pacijente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana