Вербални сукоб Лаврова и Џонсона пред медијима у Москви

Агенције
Вербални сукоб Лаврова и Џонсона пред медијима у Москви

Министри спољних послова Русије и Велике Британије Сергеј Лавров и Борис Џонсон изразили су жељу да сарађују када је то у складу с националним интересима.

Ипак, они су и имали вербални сукоб током конференције за новинаре.

Вербални дуел је почео Џонсоновом опаском да се Русија "није успјешно" мијешала у референдум о Брегзиту.

Лавров је узвратио да његов британски колега мора јавно да се расправља да би очувао репутацију код куће.

"Сергеј, ја бринем о твојој репутацији. Мораш признати да руски покушаји мијешања... нису били успјешни", рекао је Џонсон, што је изазвало смијех Лаврова.

"Недјеловање никада не може довести до резултата", остао је при своме Лавров и додао да Москва и даље чека британске доказе о мијешању.

Он је признао да су односи Москве и Лондона на "веома ниској тачки" и навео да британски и други западни званичници воле да јавно износе замјерке на рачун Москве, док би Русија радије "разговарала о спорним питањима лицем у лице, а не преко микрофона".

Као области у којима је неопходна сарадња, Џонсон је навео међународне кризе, попут иранског нуклеарног споразума, Сјеверне Кореје и рата у Сирији, али и безбједносне припреме за предстојеће свјетско првенство у фудбалу у Русији, гдје се очекује долазак хиљада навијача из Велике Британије.

Џонсон је први британски министар спољних послова који долази у Москву за више од пет година. Двије земље се споре око бројних питања, прије свега око украјинске кризе и тровања некадашњег руског шпијуна Александра Литвињенка у Лондону 2006.

Британски судија Роберт Овен је у јануару 2016. закључио да су некадашњег агента КГБ радиоактивним полонијумом-210 отровала два човјека која су дјеловала за рачун руске обавјештајне службе.

Русија је тај закључак одбацила као неоснован, а Лавров је рекао да никада нису изнијети докази који потврђују такав закључак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана