Вехабије са породицама одлазе у Сирију

Срна
Вехабије са породицама одлазе у Сирију

Сарајево - У Суду БиХ данас је одржано рочиште по приједлогу Тужилаштва БиХ да се ухапшеном Билалу Боснићу, неформалном вођи вехабија у БиХ, одреди притвор од 25 дана.

Тужилац Дијана Кајмаковић, која је на данашњем рочишту замијенила Дубравка Чампару, рекла је да ће Тужилаштво за предложени период завршити истрагу и донијети коначну тужилачку одлуку у овом предмету.

Она је навела да су мјере притвора Боснићу предложене због бојазни да би осумњичени могао напустити БиХ, те утицати на свједоке.

Кајмаковићева је на рочишту рекла да је Тужилаштво саслушало више свједока, тачније родитеље чији се синови налазе на ратиштима у Сирији и за које је утврђено да су врбовани посредством друштвене мреже "Фејсбук".

Она је оцијенила да постоји и даље основана сумња да је Боснић јавно врбовао на терористичке активности, радећи то често на својим худбама /говори у џамијама/.

Кајмаковићева је појаснила да је професор Владо Азиновић завршио експертизу јавних говора које је држао Боснић и позивао младиће на одлазак на страна ратишта.

"Имамо имена и фотографије особа за које знамо да су напустиле БиХ, али с тим особама су отишле и њихове супруге, те малољетна дјеца. Ријеч је о комплетним породицама које напуштају БиХ и са малољетном дјецом одлазе у Сирију", каже Кајмаковићева.

Она тврди да је једна особа која се налази међу осумњиченима, а Тужилаштво је није успјело саслушати, такође, напустила БиХ и отишла на сиријско ратиште, преноси "Дневни аваз".

"Ријеч је о дјевојци Емини Филиповић која је 18. новембра напустила БиХ и отишла у Сирију, њен супруг је већ раније погинуо на ратишту", навела је Кајмаковићева.

Адил Лозо, Боснићев адвокат, негирао је разлоге Тужилаштва БиХ за одређивање новог притвора Боснићу.

Он је оцијенио да је ријеч о доказима "рекла - казала" и да су сви докази који су до сада изведени нагађања и претпоставке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана