Трамп од Меркелове тражи 350 милијарди $

Агенције
Трамп од Меркелове тражи 350 милијарди $

Вашингтон - Састанак америчког предсједника Доналда Трампа и њемачке канцеларке Ангеле Меркел у Бијелој кући је по свему судећи био све само не пријатан, барем по најновијим информацијама које су процуриле у јавност.

Амерички предсједник, наиме, покушаће да од Њмачке извуче око 350 милијарди долара. Британски и амерички медији преносе да Трамп вјерује да је то цифра коју Њемачка дугује НАТО-у и САД, али наводи да ће њемачка канцеларка у потпуности игнорисати такав Трампов покушај.

Амерички предсједник је наводно одштампао својеврсну "фактуру" коју је уручио Меркеловој на састанку у Бијелој кући. У фактури је наведен износ за који су његови сарадници процијенили да Њемачка дугује војном савезу, а који би требало да покрије неплаћене доприносе за одбрану.

Како пишу амерички медији, фактура је уручена Меркеловој за вријеме приватних разговора с предсједником САД, након чега су такав Трампов потез критиковали челници НАТО-а и званичници Њемачке.

Иако износ који Трамп потражује од Њемачке није званично откривен, Британци наводе да ту суму није тешко срачунати.

Земље НАТО-а су 2014. године пристале да троше два одсто БДП-а на трошкове одбране. Наводно се Трампов рачун протеже све до времена мандата Герхарда Шредера, који је био канцелар прије Ангеле Меркел и који се још 2002. године обавезао да ће повећати трошкове одбране.

Трамп је наводно наложио својим помоћницима да израчунају колико је у претходних 12 година износ који је Њемачка трошила на одбрану био мањи од предвиђених два одсто БДП-а. Према тим прорачунима, долази се до бројке од 350 милијарди евра, при чему је 288 милијарди дуга, док остатак отпада на камате. Неименовани министар њемачке владе је рекао да је Трампов потез скандалозан.

- Концепт према којем се постављају овакви захтјеви има сврху да застраши другу страну, али канцеларка је то смирено прихватила и неће реаговати на такве провокације - поручио је њемачки министар.

Њемачка министарка одбране Урсула фон дер Лејен одбацила је раније наводе Доналда Трампа да Њемачка дугује "огромне своте новца САД и НАТО".

- Нема дугова према НАТО-у - рекла је Фон дер Лејен за вријеме посјете Меркелове Бијелој кући и додала како је погрешно од НАТО алијансе да захтијева од својих чланова да издвајају два одсто свог БДП-а само на НАТО.

- Трошкови за одбрану иду и на мисије УН-а, у наше европске мисије и за допринос борби против тероризма - поручила је Фон дер Лејен.

Побједа Меркелове на изборима

Партија њемачке канцеларке Ангеле Меркел Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) побиједила је на регионалним изборима одржаним у недјељу, показују прелиминарни резултати избора. У Сарланду, једној од најмањих њемачких савезних покрајина, одржани су избори за локални парламент, на којима је ЦДУ освојила 40,7 одсто гласова бирача, док је противничка Социјалдемократска странка Њемачке (СПД) лијевог центра на челу с њеним новоизабраним предсједником Мартином Шулцом, освојила 29,6 одсто гласова бирача. Избори у Сарланду важан су показатељ расположења бирача у изборној години - у мају се одржавају избори у савезним покрајинама Шлезвиг-Холштајн и Сјеверна Рајна Вестфалија, а крајем септембра и савезни парламентарни избори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана