Tramp od Merkelove traži 350 milijardi $

Agencije
Tramp od Merkelove traži 350 milijardi $

Vašington - Sastanak američkog predsjednika Donalda Trampa i njemačke kancelarke Angele Merkel u Bijeloj kući je po svemu sudeći bio sve samo ne prijatan, barem po najnovijim informacijama koje su procurile u javnost.

Američki predsjednik, naime, pokušaće da od Njmačke izvuče oko 350 milijardi dolara. Britanski i američki mediji prenose da Tramp vjeruje da je to cifra koju Njemačka duguje NATO-u i SAD, ali navodi da će njemačka kancelarka u potpunosti ignorisati takav Trampov pokušaj.

Američki predsjednik je navodno odštampao svojevrsnu "fakturu" koju je uručio Merkelovoj na sastanku u Bijeloj kući. U fakturi je naveden iznos za koji su njegovi saradnici procijenili da Njemačka duguje vojnom savezu, a koji bi trebalo da pokrije neplaćene doprinose za odbranu.

Kako pišu američki mediji, faktura je uručena Merkelovoj za vrijeme privatnih razgovora s predsjednikom SAD, nakon čega su takav Trampov potez kritikovali čelnici NATO-a i zvaničnici Njemačke.

Iako iznos koji Tramp potražuje od Njemačke nije zvanično otkriven, Britanci navode da tu sumu nije teško sračunati.

Zemlje NATO-a su 2014. godine pristale da troše dva odsto BDP-a na troškove odbrane. Navodno se Trampov račun proteže sve do vremena mandata Gerharda Šredera, koji je bio kancelar prije Angele Merkel i koji se još 2002. godine obavezao da će povećati troškove odbrane.

Tramp je navodno naložio svojim pomoćnicima da izračunaju koliko je u prethodnih 12 godina iznos koji je Njemačka trošila na odbranu bio manji od predviđenih dva odsto BDP-a. Prema tim proračunima, dolazi se do brojke od 350 milijardi evra, pri čemu je 288 milijardi duga, dok ostatak otpada na kamate. Neimenovani ministar njemačke vlade je rekao da je Trampov potez skandalozan.

- Koncept prema kojem se postavljaju ovakvi zahtjevi ima svrhu da zastraši drugu stranu, ali kancelarka je to smireno prihvatila i neće reagovati na takve provokacije - poručio je njemački ministar.

Njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen odbacila je ranije navode Donalda Trampa da Njemačka duguje "ogromne svote novca SAD i NATO".

- Nema dugova prema NATO-u - rekla je Fon der Lejen za vrijeme posjete Merkelove Bijeloj kući i dodala kako je pogrešno od NATO alijanse da zahtijeva od svojih članova da izdvajaju dva odsto svog BDP-a samo na NATO.

- Troškovi za odbranu idu i na misije UN-a, u naše evropske misije i za doprinos borbi protiv terorizma - poručila je Fon der Lejen.

Pobjeda Merkelove na izborima

Partija njemačke kancelarke Angele Merkel Hrišćansko-demokratska unija (CDU) pobijedila je na regionalnim izborima održanim u nedjelju, pokazuju preliminarni rezultati izbora. U Sarlandu, jednoj od najmanjih njemačkih saveznih pokrajina, održani su izbori za lokalni parlament, na kojima je CDU osvojila 40,7 odsto glasova birača, dok je protivnička Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) lijevog centra na čelu s njenim novoizabranim predsjednikom Martinom Šulcom, osvojila 29,6 odsto glasova birača. Izbori u Sarlandu važan su pokazatelj raspoloženja birača u izbornoj godini - u maju se održavaju izbori u saveznim pokrajinama Šlezvig-Holštajn i Sjeverna Rajna Vestfalija, a krajem septembra i savezni parlamentarni izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana