Постоји нада за мир на Блиском истоку

Агенције
Постоји нада за мир на Блиском истоку

Тел Авив - Предсједник САД Доналд Трамп позвао је, по доласку у Израел, регионалне лидере да се заједно заложе за мир и додао да му посјета Саудијској Арабији буди наду да је могуће остварити тај циљ.

- Пред нама је ријетка прилика да донесемо безбједност, стабилност и мир овом региону и његовом народу - рекао је Трамп у Тел Авиву, гдје су га дочекали израелски премијер Бењамин Нетанијаху и израелски предсједник Реувен Ривлин.

Трамп је додао да се то може постићи само заједничким радом и да нема другог начина.

Нетанијаху је изјавио да се нада да ће Трампова посјета бити историјска прекретница у остваривању регионалног мира.

- Нека се ваша прва посјета нашем региону покаже као историјска прекретница на путу ка помирењу и миру - рекао је израелски премијер и додао да дијели посвећеност САД миру и да Израел пружа руку мира свим својим комшијама, укључујући Палестинце.

Трампов авион "ер форс уан" слетио је на аеродром "Бен Гурион" у Тел Авиву након лета за који се вјерује да је био први директни за Израел из престонице Саудијске Арабије Ријада, гдје је шеф Бијеле куће претходно боравио.

На другој станици његовог првог путовања у иностранство као предсједника САД предвиђени су одвојени разговори са Нетанијахуом и палестинским предсједником Махмудом Абасом. Трамп ће бити први предсједник САД који ће током свог мандата обићи Зид плача, најсветије мјесто на којем Јевреји могу да се моле, а налази се у источном Јерусалиму, а обишао је и цркву Светог гроба.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон изјавио је новинарима у предсједничком авиону да је Трамп спреман да уложи личне напоре зарад постизања мира на Блиском истоку, ако су израелски и палестински лидери спремни да се озбиљно ангажују у том процесу.

Трамп се налази на деветодневној међународној турнеји по Блиском истоку и Европи, коју ће окончати у суботу посјетом Ватикану, Бриселу и Сицилији.

"Магична кугла"

Током Трампове посјете Саудијској Арабији забиљежена је необична сцена која је изазвала многобројне реакције на друштвеним мрежама, а то је тренутак када је Трамп, заједно са саудијским краљем Салманом и египатским предсједником Абделом Фатахом ел Сисијем положио руке на свијетлећу куглу.

У оквиру церемоније отварања Глобалног центра за борбу против екстремистичке идеологије поставили су руке на минијатурну Земљину куглу, а убрзо потом су се на "Твитеру" и "Фејсбуку" појавили коментари у којима се они пореде са "маговима око чаробне кугле", док су се неки сјетили и сцена из "Господара прстенова".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана