Postoji nada za mir na Bliskom istoku

Agencije
Postoji nada za mir na Bliskom istoku

Tel Aviv - Predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je, po dolasku u Izrael, regionalne lidere da se zajedno založe za mir i dodao da mu posjeta Saudijskoj Arabiji budi nadu da je moguće ostvariti taj cilj.

- Pred nama je rijetka prilika da donesemo bezbjednost, stabilnost i mir ovom regionu i njegovom narodu - rekao je Tramp u Tel Avivu, gdje su ga dočekali izraelski premijer Benjamin Netanijahu i izraelski predsjednik Reuven Rivlin.

Tramp je dodao da se to može postići samo zajedničkim radom i da nema drugog načina.

Netanijahu je izjavio da se nada da će Trampova posjeta biti istorijska prekretnica u ostvarivanju regionalnog mira.

- Neka se vaša prva posjeta našem regionu pokaže kao istorijska prekretnica na putu ka pomirenju i miru - rekao je izraelski premijer i dodao da dijeli posvećenost SAD miru i da Izrael pruža ruku mira svim svojim komšijama, uključujući Palestince.

Trampov avion "er fors uan" sletio je na aerodrom "Ben Gurion" u Tel Avivu nakon leta za koji se vjeruje da je bio prvi direktni za Izrael iz prestonice Saudijske Arabije Rijada, gdje je šef Bijele kuće prethodno boravio.

Na drugoj stanici njegovog prvog putovanja u inostranstvo kao predsjednika SAD predviđeni su odvojeni razgovori sa Netanijahuom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Tramp će biti prvi predsjednik SAD koji će tokom svog mandata obići Zid plača, najsvetije mjesto na kojem Jevreji mogu da se mole, a nalazi se u istočnom Jerusalimu, a obišao je i crkvu Svetog groba.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je novinarima u predsjedničkom avionu da je Tramp spreman da uloži lične napore zarad postizanja mira na Bliskom istoku, ako su izraelski i palestinski lideri spremni da se ozbiljno angažuju u tom procesu.

Tramp se nalazi na devetodnevnoj međunarodnoj turneji po Bliskom istoku i Evropi, koju će okončati u subotu posjetom Vatikanu, Briselu i Siciliji.

"Magična kugla"

Tokom Trampove posjete Saudijskoj Arabiji zabilježena je neobična scena koja je izazvala mnogobrojne reakcije na društvenim mrežama, a to je trenutak kada je Tramp, zajedno sa saudijskim kraljem Salmanom i egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el Sisijem položio ruke na svijetleću kuglu.

U okviru ceremonije otvaranja Globalnog centra za borbu protiv ekstremističke ideologije postavili su ruke na minijaturnu Zemljinu kuglu, a ubrzo potom su se na "Tviteru" i "Fejsbuku" pojavili komentari u kojima se oni porede sa "magovima oko čarobne kugle", dok su se neki sjetili i scena iz "Gospodara prstenova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana