Москва оштро писала загребу Загребу: Протјерали сте 250.000 Срба а дајете савјете Украјини

Срна
Москва оштро писала загребу Загребу: Протјерали сте 250.000 Срба а дајете савјете Украјини

Москва - Москва је данас изразила забринутост због стварања радне групе хрватске Владе за сарадњу са Украјином, саопштено је из руског Министарства спољних послова.

"Примијетили смо извјештаје о успостављању радне групе хрватске Владе за сарадњу са Украјином. Циљ радне групе обухвата рад на преносу искустава Хрватске са "мирном реинтаграцијом окупираних територијаж што се наводно може примијенити на Доњецк и Луганск", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је овај потез званично потврдио хрватски премијер Андреј Пленковић током своје посјете Кијеву 21. новембра што изазива озбиљну забринутост.

"Паралелна структура ће, у најмању руку, одвући пажњу власти у Кијеву са рада на поштовању својих обавеза према Споразуму из Минска", упозорава се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

У саопштењу се додаје да је потпуно апсурдно помињање питања Крима на дневном реду хрватске радне групе.

"Добро је познато са каквим се жртвама и присилним одласком 250.000 Срба који су стално живјели тамо завршили велике војне операције "Бљесак" и "Олуја" 1995. , стоји у приопштењу руског министарства које позива Загреб да се бави тим проблемима, а не проблемима у Украјини.

"Желимо да поново подсјетимо да је присаједињење Републике Крим и Севастопоља са Руском Федерацијом засновано на слободном и легитимном изражавању воље становника Крима. То питање је затворено и тражимо од Загреба да рјешава дубоко укоријењене интерне проблеме повезане са правима Срба и других етничких мањина у Хрватској а не да се баве са бескорисним спекулацијама", закључује се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана