Moskva oštro pisala zagrebu Zagrebu: Protjerali ste 250.000 Srba a dajete savjete Ukrajini

Srna
Moskva oštro pisala zagrebu Zagrebu: Protjerali ste 250.000 Srba a dajete savjete Ukrajini

Moskva - Moskva je danas izrazila zabrinutost zbog stvaranja radne grupe hrvatske Vlade za saradnju sa Ukrajinom, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Primijetili smo izvještaje o uspostavljanju radne grupe hrvatske Vlade za saradnju sa Ukrajinom. Cilj radne grupe obuhvata rad na prenosu iskustava Hrvatske sa "mirnom reintagracijom okupiranih teritorijaž što se navodno može primijeniti na Donjeck i Lugansk", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je ovaj potez zvanično potvrdio hrvatski premijer Andrej Plenković tokom svoje posjete Kijevu 21. novembra što izaziva ozbiljnu zabrinutost.

"Paralelna struktura će, u najmanju ruku, odvući pažnju vlasti u Kijevu sa rada na poštovanju svojih obaveza prema Sporazumu iz Minska", upozorava se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se dodaje da je potpuno apsurdno pominjanje pitanja Krima na dnevnom redu hrvatske radne grupe.

"Dobro je poznato sa kakvim se žrtvama i prisilnim odlaskom 250.000 Srba koji su stalno živjeli tamo završili velike vojne operacije "Bljesak" i "Oluja" 1995. , stoji u priopštenju ruskog ministarstva koje poziva Zagreb da se bavi tim problemima, a ne problemima u Ukrajini.

"Želimo da ponovo podsjetimo da je prisajedinjenje Republike Krim i Sevastopolja sa Ruskom Federacijom zasnovano na slobodnom i legitimnom izražavanju volje stanovnika Krima. To pitanje je zatvoreno i tražimo od Zagreba da rješava duboko ukorijenjene interne probleme povezane sa pravima Srba i drugih etničkih manjina u Hrvatskoj a ne da se bave sa beskorisnim spekulacijama", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana