Лидери спасавају живот на Земљи

Агенције
Лидери спасавају живот на Земљи

Париз - Више од 150 шефова влада и држава окупило се јуче у Паризу на међународном самиту о клими, а француски предсједник Франсоа Оланд је отварајући конференцију поручио да је на дневном реду лидера "сам живот" на планети Земљи.

Оланд је рекао је да је циљ, двоседмичног самита, постизање глобалног споразума о ограничењу загријавања планете.

- Овај самит се тиче будућност планете, будућности живота, указао је Оланд - подсјетивши истовремено да је прије само двије седмице група фанатика посијала смрт по улицама француске престонице. Истакао је да не може да одвоји борбу против тероризма од борбе против глобалног загријавања.

- Ми морамо својој дјеци оставити више од свијета ослобођеног од тероризма, ми њима, такође, дугујемо планету заштићену од катастрофа. Година која је иза нас била је година свих рекорда - рекордних температура, концентрација угљен-диоксида, екстремних климатских догађања попут суша, топљења леда и повећања нивоа мора - рекао је Оланд.

Жртве тих појава, додао је, броје се у милионима, а штете у милијардама, при чему ниједан регион није био заштићен од климатског загријавања.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун позвао је свјетске лидере да убрзају акцију против опасног раста температуре.

Бан је рекао да су обећања више од 180 држава да ће смањити емисије угљен-диоксида добар почетак, али да то није довољно да се глобално загријавање задржи на нивоу до два степена Целзијуса.

- Париз мора бити одлучна прекретница. Потребно је дјеловати много брже и много даље ако желимо да ограничимо раст глобалне температуре на мање од два степена Целзијуса - рекао је генерални секретар УН.

Амерички предсједник Барак Обама и кинески колега Си Ђинпинг обавезали су се да ће радити заједно у правцу постизања споразума у борби против климатских промјена.

Обама је конференцију у Паризу, која се одржава непосредно послије терористичких напада у којем је убијено 130 људи,  назвао чином пркоса свјетске заједнице.

Он је истакао да су свјетски лидери стигли у престоницу Француске на самит о клими како би показали одлучност. Амерички предсједник је рекао да то представља доказ да ништа неће одвратити свијет од тога да изгради будућност за своју дјецу.

- Нема бољег одговора онима који желе да сруше свијет него да се предузму најодлучнији напори да се тај свијет спасе - рекао је Обама. На конференцији је говорио и предсједник Србије Томислав Николић, који је похвалио домаћина што је, упркос свим тешкоћама које су их снашле, омогућио да се Конференција одржи.

- Побиједио је живот, слобода, да идеја сијања страха никада неће успјети - рекао је Николић истакавши да је зато важно да бринемо о нашој заједничкој и недјељивој планети, нашој јединој кући и да је сачувамо од сваке пријетње - и од екстремиста, али и од глобалних климатских промјена.

Планета је од Протокола из Кјота прије 18 година, када су свјетски лидери покушали да је спасу, постала још топлија, са још екстремнијим временским приликама. На планети је 1997. била рекордно најтоплија, међутим, рекорд је рушен 1998, 2005, 2010. и 2014. и, како изгледа, поново 2015.

Очекује се да ће током конференције свакога дана бити присутно 40.000 људи из цијелог свијета, од чега 20.000 учесника и исто толико посјетилаца. Самит се одржава под огромним мјерама безбједности.

Француски министар иностраних послова Лорен Фабијус рекао је да би одгађање великог окупљања свјетских лидера у главном граду Француске значило незамисливу предају пред тероризмом.

Француска је распоредила 2.800 полицајаца и жандара за обезбјеђење простора на којем се одржава конференција, у приградском насељу Бурже. Додатних 8.000 полицајаца је распоређено на обезбјеђењу француске границе, а на територији државе ангажовано је око 120.000 припадника обезбјеђења.  Уочи почетка самита француске власти су увеле контроле на граничним прелазима, које иначе не постоје у складу са Шенгенским споразумом.

Француска полиција привела је 317 људи у Паризу након недозвољених протеста уочи почетка конференције УН о климатским промјенама. Полиција је на демонстранте бацила сузавац, а окупљени су гађали полицију боцама и свијећама.

У Француској је од терористичких напада 13. новембра на снази ванредно стање.

Ручак

На менију лидера учесника самита у Паризу јуче је била супа од бијеле репе, живинско месо у сосу и колач "Париз-Брест", а ручак им је припремало петоро чувених француских кувара.

- Ово је ручак који осликава изврсност Француске у заштити животне средине и гастрономији, али без разметања - рекао је министар спољних послова француске Лоран Фабијус који предсједава конференцији. Ручак је служен у порцеланском посуђу, позајмљеном из Јелисејске палате, а за крај су служена вина, шампањац и воћни сокови.

Позеленила Ајфелова кула

Ајфелова кула у Паризу је освијетљена зеленом бојом због самита о клими и умјетничког пројекта раста "виртуелног дрвећа" на њој у знак подршке пошумљавању. Лансирању тог пројекта, названог "Једно срце, једно дрво", у Паризу присуствовали генерални секретар УН-а Бан Ки Мун и француска глумица Марион Котијар.

- Тај пројекат омогућава корисницима паметних телефона да "посаде дрво" на Ајфеловој кули - изјавила је умјетник Назиха Местауи.

Иза затворених врата

Предсједник Русије Владимир Путин састао се јуче иза затворених врата са лидером САД Бараком Обамом. Медији су јавили да је ријеч о приватном састанку, не износећи детаље. Међутим, Путин је одбио састанак са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

- Ријечи о сусрету двојице лидера, на маргинама самита, није било - рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана