Лавров: Неприхватљив приједлог о Контакт групи

Агенције
Лавров: Неприхватљив приједлог о Контакт групи

Москва - Контакт група коју је Запад предложио за посредовање у разговорима између Русије и Украјине, потпуно је неприхватљива, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Лавров је у телевизијској емисији „Вијести суботом" рекао да је таква контакт група неприхватљива, јер подразумијева да Москва треба да почне дијалог с онима који су преузели владу у Кијеву.

Руски министар је рекао да су његови недавни разговори с америчким државним секретаром Џоном Керијем у Хагу, као и контакти с представницима Њемачке, Француске и неколико других земаља, показали да постоје заједничке иницијативе које би могле да буду понуђене Украјини.

„То је веома важно, јер су до сада наши партнери предлагали неку контакт групу, у којој би Русија требало да с онима који су преузели власт у Кијеву постигне договор под њиховим /западних земаља/ надзором", рекао је Лавров.

Коментаришући мјере које треба увести због нормализације ситуације у Украјини, Лавров је нагласио да треба обуздати дивљање наоружаних банди, разоружати незаконите наоружане групе и ослободити нелегално заузете зграде, тргове, улице, градове и села, пренио је Итар тас.

Лавров би сутра увече требало да се у Паризу састане са америчким државним секретаром Џоном Керијем.

Састанак је договорен након што је предсједник Русије Владимир Путин телефоном разговарао са америчким предсједником Бараком Обамом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана