Lavrov: Neprihvatljiv prijedlog o Kontakt grupi

Agencije
Lavrov: Neprihvatljiv prijedlog o Kontakt grupi

Moskva - Kontakt grupa koju je Zapad predložio za posredovanje u razgovorima između Rusije i Ukrajine, potpuno je neprihvatljiva, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je u televizijskoj emisiji „Vijesti subotom" rekao da je takva kontakt grupa neprihvatljiva, jer podrazumijeva da Moskva treba da počne dijalog s onima koji su preuzeli vladu u Kijevu.

Ruski ministar je rekao da su njegovi nedavni razgovori s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Hagu, kao i kontakti s predstavnicima Njemačke, Francuske i nekoliko drugih zemalja, pokazali da postoje zajedničke inicijative koje bi mogle da budu ponuđene Ukrajini.

„To je veoma važno, jer su do sada naši partneri predlagali neku kontakt grupu, u kojoj bi Rusija trebalo da s onima koji su preuzeli vlast u Kijevu postigne dogovor pod njihovim /zapadnih zemalja/ nadzorom", rekao je Lavrov.

Komentarišući mjere koje treba uvesti zbog normalizacije situacije u Ukrajini, Lavrov je naglasio da treba obuzdati divljanje naoružanih bandi, razoružati nezakonite naoružane grupe i osloboditi nelegalno zauzete zgrade, trgove, ulice, gradove i sela, prenio je Itar tas.

Lavrov bi sutra uveče trebalo da se u Parizu sastane sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Sastanak je dogovoren nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin telefonom razgovarao sa američkim predsjednikom Barakom Obamom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana