Ердоган одбацио ултиматум САД

Агенције
Ердоган одбацио ултиматум САД

Анкара - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган одбацио је ултиматум Пентагона да Анкара не купује руски противракетни систем “С-400”.

- Ракетни систем који купујемо није повезан са безбједношћу НАТО-а, САД или са набавком “Ф-35”. Разлог куповине ових система је очигледан - рекао је Ердоган, наводећи да Анкара не скрива ништа у вези са намјером употребе система.

Он је изразио увјерење да ће проблеми у односима између Вашингтона и Анкаре у вези са куповином “С-400” бити ријешени на исти начин као и ранији спорови.

Вршилац дужности портпарола Пентагона Чарлс Самерс нешто раније је изјавио да ће куповином руског противракетног система бити нарушени војни односи Америке са Анкаром и да Вашингтон неће дозволити Турској набавку борбених авиона “Ф-35” и противракетног система “Патриот”.

Амерички медији указују на то да је ово први пут да Пентагон саопштава да Турској неће бити дозвољена набавка борбених авиона у случају наставка набавке “С-400”.

Турска је у више наврата навела да је посвећена куповини руског противракетног система, упркос упозорењима из НАТО-а да “С-400” не може бити интегрисан у постојећи противваздушни систем Алијансе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана