Успјех студената бањалучке Академије умјетности: Вимаса и Далтон одсвирали златне ноте

Александра Маџар
Успјех студената бањалучке Академије умјетности: Вимаса и Далтон одсвирали златне ноте

Бањалука - Таленат и посвећеност будућој професији код студената бањалучке Академије умјетности из класе професорице Биљане Јашић-Радовановић и асистенткиње Марије Пилиповић препознао је и жири четвртог Интернационалног фестивала "Donne in musica " у Крагујевцу, па су се два камерна ансамбла "Вимаса" и "Далтон" кући вратила са двије прве награде.

Ансамбл "Вимаса", у саставу Рената Видовић - кларинет, Срна Мајар - виола и Наташа Савић - клавир, освојио је I1 награду и као најбољепласираном камерном ансамблу жири им је додијелио лауреат. Трио у "Далтону", у саставу Деана Симић - флаута, Арпад Фехер - виолина и Славиша Ђурић, освојио је I3 награду.

Већ је познато да студенти Биљане Јашић-Радовановић имају много освојених награда, али професорица сматра да је ипак најважније да њихово студирање буде озбиљно, темељно, предано, те да што више наступају.

- Срећна сам због успјеха мојих студената. Резултати на такмичењима им дају подстицај да раде више и боље. Битно је и изаћи из своје средине, упознати колеге из других мјеста, успоставити нове контакте и наступити у концертним салама ван свог града - истиче она.

Посебно је радује када њени студенти свирају што више програма на солидном нивоу и теже ка томе да стално напредују. - Када покажу интересовање за овакав рад, онда се и одлучимо за одлазак на такмичење. Изаберемо програм и интензивирамо припреме, у смислу да студенти имају много више часова са професором поред редовних часова - објаснила је она и додала да су инструменти спремни за сљедеће такмичење које ће бити одржано 11. јуна у Македонији.

Такмичење у Крагујевцу било је од великог значаја за трио "Далтон", који је основан ове школске године.

- Био нам је велики изазов ускладити се као трио и функционисати као једно. Овај програм смо спремали уз велики труд и рад, и са великим еланом и жељом да, иако смо тако кратко заједно, изађемо спремни на такмичење и покажемо се у најбољем свјетлу. Драго нам је да се наш труд исплатио и да смо успјели уз помоћ професорице Биљане Јашић-Радовановић и асистенткиње Марије Пилиповић остварити наш и њихов циљ и освојити прво мјесту - нагласила је флаутета Деана Симић.

Овакве прилике за њих као студенте су драгоцјене.

- Стичемо већа искуства и стављамо се у разне ситуације у којима се морамо брзо сналазити и прилагођавати разним салама и мјестима у којима свирамо. Са сваким оваквим искуством ми напредујемо и идемо степеницу по степеницу сигурним кораком напријед. Много нам значи ово признање, јер је то право мјерило нашег труда и рада и даје нам само вјетар у леђа да идемо даље, трудимо се и напредујемо - објашњава Симићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана