Умилно појање Виле у свечарском духу

Снежана Тасић
Умилно појање Виле у свечарском духу

Српско пјевачко друштво "Вила" из Приједора са традицијом дужом од стотину година представља правог чувара квалитетне музике, а празничне дане увијек обиљежи пјесмом.

Тридесетак чланица хора припрема женску литургију коју ће извести на Васкрс у приједорској Цркви Свете Тројице. Основано давне 1885. године ово је једно од најстаријих пјевачких друштава на овим просторима. Дјеловало је са малим прекидима све до 1941. године када је вихор рата прекинуо сва културна дешавања и рад многих друштава.

У том периоду од 60 година "Вила" је учествовала на свим културним манифестацијама, духовног и свјетовног карактера, а готово сваке недјеље појали су литургије у православном храму. Након дужег времена данашња "Вила", под истим именом, обновила је рад 2000. године и први јавни наступ имала годину касније. На репертоару његују композиције страних аутора, првенствено руских, јер је то колијевка православља и хорског пјевања.

Међу бројним признањима које је "Вила" освојила је и Гран при на 9. Охридском хорском фестивалу одржаном у августу прошле године. Осим титуле најбољег хора "Вила" је под диригентском палицом Аљоше Новаковића освојила награду за најбоље извођење духовног дјела (Рахмањинов – "Богородице дјево") као и најбоље извођење дјела Запра Запрова (предсједника фестивала) када су маестрално извели његову  композицију "Алилуја".

Диригент хора Аљоша Новаковић истиче да је овим наступом у Охриду хор достигао свој врхунац.

- Ово  је можда био највећи успјех хора до сада, али на жалост, врло брзо стигла је  и реалност, тако да се  побједничка екипа расула. Како смо дошли са Охрида појавио се мали број мушкараца, а да бисмо наставили својим интензитетом даље, а с којим смо постизали запажене резултате, ми смо кренули новим путем и сада је Српско пјевачко друштво "Вила" женски хор - истакао је Новаковић.

Додаје да мушких гласова има, али то није довољно за репрезентативно хорско извођење и да "Вила" не би тапкала  у мјесту, одлучили  су да то буде женски хор.

- Колико ће то трајати, пет, десет година, то не знам, али рад  "Виле" не смије да стаје. И на недавној аудицији смо добили четири нова члана, али су све дјевојке – каже Новаковић.

Послије извођења женске литургију на Васкрс представиће се и на Дан града Приједора - 16. маја.

- То никако не умањује значај и вриједност овог пјевања што значи да литургија тече. Млади су веома заинтересовани за литургијско појање и у том смјеру "Вила" и даље напредује – прича Новаковић напомињући да овај хор неће учествовати на овогодишњем, 17. Међународном фестивалу "Златна вила" јер је он ангажован као члан жирија.

Иначе, "Вила" је редован учесник Међународног фестивала хорова "Златна вила" на којем је освојила награду "Златна вила" и три награде публике. Побиједили су и на престижном фестивалу хорова духовне музике у Хајновки (Бјалисток) у Пољској, гдје  редовно долазе хорови и из Африке.

До сада је "Вила" имала  више од стотину ревијалних наступа, на разним културним и црквеним свечаностима од Приједора, Бањалуке, Бијељине, до  Београда, Панчева, Ниша, Темишвара, Солуна и многих других градова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана