Концерт Симфонијског оркестра “Музика као Аполон” у Банском двору: Сјећање на узвишеност и љепоту романтизма

Данко Кузмановић
Концерт Симфонијског оркестра “Музика као Аполон” у Банском двору: Сјећање на узвишеност и љепоту романтизма

Бањалука - Концерт “Музика као Аполон” је ту да нас подсети на лепоту и узвишеност уметничке музике романтичарског доба. Аполон, као грчки бог светлости, музике и поезије, представљан је увек као идеал лепог, здравог и складног. Управо жеља младих асистената и студената који носе концерт је била да помоћу музике донесу тај идеал на сцени. Име Аполон је дословно некад значило “онај који тера зло, болести и несклад”, што негде може бити мото и циљ овог концерта.

Рекао је ово диригент Симфонијског оркестра Академије умјетности УНИБЛ Душан Урошевић у сусрет концерту овог оркестра, који ће бити одржан у понедјељак у концертној дворани Банског двора Културног центра са почетком у 20 часова.

 Урошевић је појаснио идеју Аполона и позвао публику да у што већем броју посјети концерт.

- “Музика као Аполон” је идеја да покажемо да ипак класична музика и даље живи и да је и даље идеал и нешто што је лепо. Желели смо да покажемо да је уметничка музика данас жива и да треба да буде идеална и самим тим позовемо публику да у што већем броју посети наш концерт, с обзиром на то да је оркестарских концерата у Бањалуци све мање и мање због ситуације у којој се налазимо - казао је Урошевић.

Иницијатор концерта је Хајрудин Мухић, студент четврте године клавира на Академији умјетности у Бањалуци у класи доктора умјетности Дејана Јанковића.

- Ово ће заправо бити и његов дипломски концерт, тако да смо два асистента, Милана Смиљанић и ја дошли на идеју да направимо један целовечерњи концерт уз подршку Академије умјетности и Банског двора Културног центра, који нам је изузетно помогао - рекао је Урошевић.

Репертоар ће чинити, како је казао Урошевић, композиције из периода романтизма.

- Програм је прилагођен студентским захтевима, припада периоду романтизма, за који се сматра да је највећи идеал лепога па одатле и Аполон. На репертоару ће се наћи увертира из опере “Севиљски берберин” Ђоакинија Росинија, затим “Романса” у Ге-дуру Јохана Свендсена за виолину и оркестар, чији ће солиста бити Милана Смиљанић и на крају је “Концерт за оркестар и клавир” у Фис-молу Александра Скрјабина, солиста ће бити студент четврте године клавира Хајрудин Мухић - истакао је Урошевић.

Млади пијаниста Хајрудин Мухић је казао да му је ово први наступ са оркестром.

- Ово је први дио мог дипломског рада - концерт са оркестром и мој дебитантски наступ са оркестром. Изводим дјело руског композитора Александра Скрјабина и његов “Концерт за клавир и оркестар” - навео је Мухић.

На концерту ће свирати и неколико гостујућих музичара који су неопходни да би се окупио један симфонијски оркестар. Ту ће бити музичари из цијелог региона - из Србије, Хрватске и из Сарајева. На сцени ће бити укупно 50 људи.

Подршка

Концерт организују Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Бански двор Културни центар уз подршку спонзора: Асоцијација композитора музичких стваралаца БиХ, Музиколошко друштво РС, “МХС” (Сарајево) - приватна пракса за физикалну терапију, “Pro Psycio centar” (Сарајево) - приватна пракса за физиотерапију и рехабилитацију и “Старо мјесто” - Градишка.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана