“Јесења рапсодија” за хладне децембарске дане

Миланка Митрић
“Јесења рапсодија” за хладне децембарске дане

Бањалука - Кишно вријеме позне јесени и хладни децембарски дани успјели су да измаме љубитеље класичне музике из топлине њихових кућа. Привучени класиком, Хајдном, Моцартом и Вивалдијем, посјетиоци су испунили концертну салу Банског двора Културног центра до посљедњег мјеста.

Концерт “Јесења рапсодија”, Симфонијског оркестра Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, одушевио је публику, која је све наступе попратила снажним и искреним аплаузима.

Диригент Бранка Радошевић-Митровић објаснила је да је овогодишњи концерт посвећен обиљежавању двадесет година Академије умјетности у Бањалуци.

- Концерт је, у оквиру, између осталог и прославе двадесет година Академије умјетности. Ми иначе имамо праксу да  у овом неком периоду правимо концерте. Један у овом периоду, један за Дан Владе Милошевића. Академија слави рођендан и тако смо ми ову прилику искористили да сви заједно пожелимо многаја љета и надамо се да ће у наредним годинама бити све боље и боље - рекла је Радошевић-Митровић.

Почетак програма је био предвиђен за “Концерт за двије виолине и оркестар”, Антонија Вивалдија, гдје су као солисти наступиле Јована Јовновић и Нада Шарковић. Водећи се временом у којем је композиција настајала, у периоду барока, солисти и оркестар су наступили без диригента,

- Што се тиче програма, Вивалди, Хајдн, Моцарт - хтјели смо да класика буде приказана на један прихватљив начин, тако да смо на крају са Моцартом зачинили, па смо мало изрежирали тај крај са пјевачима - објаснила је Радошевић-Митровић.

Наставак програма је био предвиђен за “Симфонију бр. 104: Лондонску”, Јозефа Хајдна, под њеном диригентском палицом. Извођачи су углавном били студенти Академије умјетности из Бањалуке.

- Што се тиче самих извођача, 95 одсто су то наши студенти. Имали смо госте са стране. Пошто немамо фаготисте, дошло нам је двоје колега из Сарајева, дошло је двоје студената из Крагујевца и дошао нам је колега из Београда, хорниста, као испомоћ. Остало су све наше снаге, тако да сам изузетно поносна на овај наш рад - казала је Радошевић-Митровић.

Она је додала да је припрема текла у складу са наставом, те да је посебна пажња, енергија и залагање уложено у посљедњи дио наступа - “Фигарову женидбу”.

- Што се тиче саме припреме, отприлике, колико траје наставни процес, толико смо и спремали то - без оптерећења, без неке тензије и вјерујем да се да се публика забавила - додала је Радошевић-Митровић.

На крају програма, било је очигледно да се публика заиста и јесте забавила. Наиме, диригент Душан Урошевић, заједно с оркестром, солистима и хором Оперског студија Академије умјетности, публици је представио дијелове опере “Фигарова женидба” Волфганга Амадеуса Моцарта. Соло сопран је била Ана Марковић-Малбашић, сопрани Ивона Шари, Милица Јеличић и Даница Андић, као тенор је наступио Цвијетин Симић, а као баритон Марко Алексић. Клавирска пратња вечери је била Марија Шестић.

Сарадња

Оперски студио Академије умјетности сарађивао је са Симфонијским оркестром приликом извођење дијелова “Фигарове женидбе” па су чланови изразили посебну захвалност због тога.

- Захваљујемо проф. Дуњи Симић на свесрдној помоћи и сарадњи на свим пројектима у којима су укључени студенти Соло пјевања, као и редитељу Игору Тешићу и свим пријатељима и сарадницима без којих пројекти Оперског студија не би били ни приближно успјешни  као што су до сада били - наведено је у захвалници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана