Херонимо Маја наступио у Бањалуци: Звуци гитаре на Лоркином трагу

Александра Глишић
Херонимо Маја наступио у Бањалуци: Звуци гитаре на Лоркином трагу

Бањалука - Фламенко звуци у концертној дворани Банског двора Културног центра обиљежили су први сусрет славног шпанског музичара Херонима Маје са публиком у Бањалуци.

Маја, врхунски гитариста из Мадрида, који потиче из породице са традицијом свирања фламенка дугом стотинак година, музичко умијеће представио је и бањалучким заљубљеницима у гитару, на концерту "Фламенко Балканико", одржаном у понедјељак увече у пуној дворани.

- Комплетно подручје Балкана ми је јако занимљиво. Одушевљен сам топлином публике и пријатељским односом, што ме подсјећа на моју Шпанију. Прије Бањалуке био сам у Турској, већ два мјесеца сам на путовањима. На Балкану се заиста осјећам као код куће - рекао је Маја, који је праунук чувеног Рамона Монтоје, гитаристе који слови за зачетника виртуозне фламенко гитаре.

Херонимов отац, Фелипе, педагог и музичар и дјед Рикардо Лосада, познати фламенко пјевач, научили су га да дише, живи и поштује фламенко.

Заједно са Мајом наступили су перкусиониста Кеко ел Баско, фламенко гитариста Мирза Реџепагић, пјевачица Мерита Бавчић и перкусиониста Давор Мараус.

Концерт под називом "Фламенко Балканико" је плод сарадње музичара из Шпаније и БиХ, а идеја је потекла од Херонима Маје.

- Сви смо одушевљени позитивном енергијом која је владала на концерту у Бањалуци. Заиста смо уживали у наступу у концертној дворани, која је једна од три најакустичније дворане на простору БиХ - казао је Реџепагић.

Он је истакао да иако је фламенко, као једна врста атракције, углавном људима познат кроз плес, најприје је пјевање, па онда плес и гитара.

- Средином 19. вијека фламенко се из породичних окружења, забава, свадби и сахрана у Андалузији сели у барове. Године 1922. у Алхамбри, драгуљу Гранаде, композитор Мануел де Фала и пјесник Федерико Гарсија Лорка организовали су прво такмичење у извођењу фламенка. Након тог периода фламенко доспијева и на велику сцену - подсјетио је Реџепагић.

Виртуоз од малих ногу

Херонимо Маја је почео да свира на гитари када је имао само четири године. Као седмогодишњак је одржао први концерт у Мадриду, а већ са 11 година је постао виртуоз на гитари и дијелио сцену са доајенима фламенко музике, као што Пако де Лусија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана