Црна 2016. узела још једног умјетника: Преминио Џорџ Мајкл VIDEO

Б92
Црна 2016. узела још једног умјетника: Преминио Џорџ Мајкл VIDEO

Чувени енглески пјевач и поп икона 20. века Џорџ Мајкл преминуо је у свом дому у 54. години живота "мирном смрћу", саопштио је његов агент.

Узрок смрти једне од највећих музичких звијезда посљедње двије деценије прошлог вијека није саопштен, а британска полиција је потврдила да она није настала под сумњивим околностима.


"Са дубоким жаљењем саопштавамо да је наш вољени син, брат и пријатељ Џорџ преминуо мирном смрћу у свом дому током божићних празника. Породица моли да се поштује њена приватност у овим тешким тренуцима. У овом тренутку неће бити више саопштења овим поводом", навео је Мајклов агент.

Џорџ Мајкл рођен је као Јоргос Кирјакос Панајоту у Лондону 1963. године, а каријеру је отпочео са 18 година у дуету Wham! са Ендруом Риџлијем.

Три године након дебија, бенд је издао свој други албум "Make It Big " који је забиљежио шестоструки платинасти тираж у САД и који је лансирао двојац у сам врх поп музике пјесмама Wake Me Up Before You Go-Go, Freedom и Careless Whisper.

Иако је већ тада постао препознатљив као соло звијезда, постао је једна од највећих икона осамдесетих када је издао свој дебитанстки соло албум Faith (1987).

У наредној деценији је издао још четири албума, али само два са потпуно оригиналним материјалом - чувени Listen Without Prejudice Vol 1 (1990) и Older (1996), да би у 21. вијеку уз албум Patience (2004) поручио да му је то посљедње студијско дјело.

Двије године прије смрти објавио је албум Symphonica на коме су углавном снимци живих свирки са његове велике истоимене турнеје.

Џорџ Мајкл није обиљежио крај прошлог вијека само својом музиком, фантастичним гласом и провокативним спотовима са најпознатијим манекенкама, већ и контроверзним понашањем у временима конзервативнијим него што су данас.

Иако се годинама спекулисало о његовој сексуалности, он није желио да допусти медијима да дубље задиру у његув приватност. Ипак, да је Џорџ Мајкл геј јавност је дефинитивно сазнала 1998. када је ухапшен због недоличног понашања у јавном тоалету у парку на Беврли Хилсу.

Након сусрета са полицајцем на тајном задатку и непријатног хапшења, Мајкл је јавно објавио да је хомосексуалац. Упркос томе да је о томе касније врло отворено говорио, каже да му то није много пријало.

"Из неког чудног разлога, мој геј живот није био лакши након тога, већ супротно", рекао је Мајкл за BBC.

Познато је да је био у дугогодишњој вези са Кенијем Госом, али су се партнери растали 2009, послије скоро 25 година заједничког живота. Мајкл је признао да је током везе упражњавао "анонимни секс" са потпуним странцима, због чега није имао проблема са Госом, али јесте са полицијом.

Секс није једини разлог зашто је Мајкл завршиавао са лисицама на рукама - 2006. и 2008. године хапшен је због посједовања наркотика, а тада је саопштио да жели да се повуче из јавности и "живи мирнијим животом".

Отворено је говорио о проблемима са прекомерним конзумирањем марихуане, а имао је проблема и са законом због вожње под утицајем алкохола и наркотика.

Смрт Џорџа Мајкла још једна је у низу одлазака културних икона друге половине прошлог вијека, а вијест о његовој смрти објављена је у периоду који је сада већ деценијама обиљежавала и његова пјесма "Last Christams ", која говори о несрећној, прошлогодишњој љубави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана