Биља Крстић и Бистрик представили нови албум

Танјуг
Биља Крстић и Бистрик представили нови албум

Београд - Биља Крстић и ансамбл "Бистрик" представили су данас на сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта у Београду нови албум "Свод" који је за домаће тржиште објавила кућа "Hi-Fi Music".

Албум са 10 љубавних пjесама 6. јануара прошле године у Лондону је издала кућа "Arc Music ", а Крстић каже да свод може бити и небески и бисерни, а њима је то "прелепи бисерни свод".


"Неке су љубавне приче нежне и дивне, неке су сетне, а неке тешке, али љубав је кључ живота и некако се намеће као тема у свим песмама, па и у традиционалним", истакла је она.

Крстић је рекла да су много поносни, јер се албум већ нашао на свjетским плеј листама, представљен је на ББЦ-ју, у Мелбурну, на преко 50 радио станица већ је имао премијеру.

На албуму су радили три године, а Крстић објашњава да је тако дуго припреман због финансијских проблема.

"Ја сам брзо пронашла које ћу песме ставити на албум и свака песма је посвећена неком. Гледала сам да направим колаж, да то буде лепа шареница, једна мала руковет, има песама које се певају и код нас и код наших комшија", рекла је она

Према њеним ријечима, ''Крај потока бистре воде'' је севдалинка, али се доста пева и у нашој земљи, певала се свуда док у Југославији.

"''Димитријо, сине Митре'' је најлепша песма из Врања, коју сам учила када сам била мала од Василије Радојчић, коју су моји родитељи волели много. Ту је и песма ''Седи мома на високо'' из 1880. године", испричала је Крстић.

Музички критичар Пеца Поповић примјетио је да Биља Крстић и "Бистрик" проносе емоцију и интерпретацију са ових уклетих простора свијетом у славу ове земље и то у времену када више знамо о пјевачицама из ријалити програма и о њиховој сексуланости него о гласу и интерпретацији.

Албум "Свод" је , према његовим ријечима, заснован на традицији, моралу, љубави и умјетности.

Новинар и писац Иван Ивачковић је признао да се 2000. године заљубио у Биљу Крстић, да се испоставило да је у питању дубока, зрела и трајна љубав и да је данас воли више него икад.

Ивачковић је образложио та своја признања тиме да је 2000. године Крстић објавила албум "Бистрик" и отпочела најблиставију каријеру показавши да је способна као пјевачица да врати српској музици дигнитет уништен током деведесетих година.

"Како да не останете у љубави са женом која је упорношћу и достојанством, вредним дивљења, 17 година опстајала одупирући се не баш наклоњеним околностоима у средини која нема слуха за истинске вредности? Данас је волим највише, јер је албумом ''Свод'' крунисала дивну каријеру. То је елегантан, одмерен, рафиниран албум који би требало да буде лична карта и пасош свих нас са Балкана", истакао је Ивачковић.

Биља Крстић и ансамбл "Бистрик" су данас на сцени "Раша Плаовић" извели пјесме "Крај потока бистре воде", "Смиљ, Смиљана", "Сву ноћ ми билбил препева", "Димитријо, сине Митре", а 25. фебруара у Скопљу почињу турнеју на којој ће промовисати "Свод".

Прошле године Крстић је прославила 40 година каријере и 15 година ансамбла "Бистрик".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана