Бањалучка виолинисткиња талентом задивила врхунске умјетнике

Дејан Јовичић
Бањалучка виолинисткиња талентом задивила врхунске умјетнике

Бањалука - Бањалучка умјетница Јована Раљић наступила у протеклом периоду на престижним музичким фестивалима и концертима, а њену магију на виолини слушало је на хиљаде људи широм Европе.

Један од њих био је фестивал "Encuentro de Santander" у шпанском Сантандеру који јој је омогућио сарадњу са чувеним солистима и професорима класичне музике као што су Закар Брон, Дмитри Башкиров, Тимоти Џонс и Игор Петрушевски.

Наступала је на неколико локација, међу којима се издваја дворана "Аргента Сала" која прима скоро двије хиљаде људи.

- Имала сам невјероватну привилегију да наступам на овом мјесту и не може се описати осјећај када чујете комплимент од врхунског умјетника као што је Закар Брон који је рекао да је задивљен тоновима који излазе из моје виолине и харизмом коју посједујем током свирања. То је богато искуство које ће ми много значити у каријери - каже Јована.

Након тога је отпутовала у Будимпешту гдје је наступила на традиционалном Сзигет фестивалу који се састоји од 22 бине на којима су претходних година наступале свјетске звијезде попут Пинк, Адел, Дејвида Гете, па све до Горана Бреговића. Фестивал је трајао седам дана, а окупио је ове године око пола милиона људи.

- Представила сам се мађарској публици на бини "Papageno classical and jazz stage" гдје сам са ансамблом "International Young Solists" изводила дјела Брамса, Бетовена, Листа и других умјетника. Било је примјетно да су многи у публици по први пут чули класичну музику уживо, али нису крили одушевљење, тако да смо наступили у више наврата током трајања фестивала - каже Јована.

Она је недавно окончала основне студије "Bechelor of Arts " у Грацу са просјеком 10 гдје јој је ментор био познати умјетник Јаир Клес из Израела, а том приликом је одржала и солистички концерт са дипломским програмом.

- Наредни корак у мојој каријери биће студије на музичкој академији у Бечу које почињу у октобру. Веома се радујем јер је то престоница класичне музике. Сарађиваћу са два феноменална професора, а један од њих је Игор Петрушевски којем је фокус управо на припремању младих људи за солистичку каријеру. То ће ми бити од велике користи јер у плану имам многа свјетска такмичења и наступе са оркестрима -  истиче Јована.

Млада Бањалучанка је прошле године имала пет узастопних наступа са интернационалним оркестром "Junge Deutsche Philharmonie" у Берлину, Дармштату и Вајмару, а у посљедњих година је учествовала на више од 300 концерата широм Европе.

Посебно се издвајају концерти са финским оркестром "Lappeentanta City Orchestra" и симфонијским оркестром из чешког Храдец Кралова. Учествовала је и на свјетском такмичењу "Andrea Postacchini" у италијанском Ферму гдје је у конкуренцији 70 такмичара ушла међу пет најбољих свјетских умјетника, поред виолиниста из Кореје, Сингапура, Швајцарске и САД.

Спој гласа и виолине

Јована има и успјешну пјевачку каријеру па је тако прије неколико година наступала на познатом фестивалу "Славјански базар" у Бјелорусији. Њена чаробна комбинација виолине и гласа могла се чути и у српском шоу програму "Ја имам таленат" гдје је догурала до полуфинала. Она истиче да јој је жеља да се у већој мјери врати пјевању и направи магичан спој вокала и виолине, који би по њој био идеална комбинација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана