100 година од доласка џеза у Европу

Агенција
100 година од доласка џеза у Европу

Европа данас обиљежава 100 година од првог концерта џез музике одржаног на европском тлу.

Оркестар америчког 369. пјешадијског пука Харлем хелфајтерс одржао је 12. фебруара 1918. године концерт у Нанту, на западу Француске.


Сто година касније у Нант долазе унуке тадашњег "краља џеза" Џејмса Риза Јуропа.

Џез, који се у оно доба звао џес, стигао је у Француску по уласку САД у Први свјетски рат у априлу 1917. године.

"Краљ џеза", амерички поручник Јуроп, тада је већ имао 14 година музичке каријере а у Брест, на западу Франсуке, долази 1. јануара 1918. године са својим оркестром.

Јуроп, рођен у Алабами 1880. године, звијезда фокстрота и рагтама, основао је 1910. године први афроамерички синдикат музичара Клеф Клуб (Clef Club), а његов симфонијски оркестар од 125 чланова ће бити први афроамерички оркестар који је свирао џез у чувеној њујоршкој дворани Карнеги хол.

Први концерт у Европи одржан је 12. фебруара 1918. године у позоришту Нанта. Нема ниједне фотографије, али стари новински чланци свједоче да је тај концерт "оборио Французе с ногу".

"Угледни француски официри су почели да аплаудирају и да ногом прате ритам музике. Кад је концерт завршен сви су се смијали, сва лица су била озарена", навео је један од музичара у својима мемоарима.

Чланови америчког пјешадијског пука су касније одликовани Орденом Легије части јер су ослободили једно француско село у септембру 1918.

Јуроп, који је компоновао једну од познатих џез пјесама "One Patol in no man's land", убијен је током турнеје 9. маја 1919. године у Бостону у свађи са чланом оркестра.

Многи сматрају музику поручника Јуропа претечом џеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана