Отворен Први салон жилавке у Херцеговини

Срна
Отворен Први салон жилавке у Херцеговини

Требиње - У Винској галерији "Вукоје" у Требињу вечерас је отворен "Први салон жилавке" који је окупио 17 произвођача овог познатог бијелог вина из херцеговачког краја.

Отварајући сајам најбољих херцеговачких вина, сира и пршута, министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је да је Влада у овој манифестацији "препознала нови замах у развоју агротуризма и винског туризма у Херцеговини".


"Посебно ми је драго што оваква манифестација креће из Требиња, винарског краја, те што је успјела да повеже винаре из цијеле Херцеговине, у оба ентитета, и мала газдинства која производе сир и пршут", навео је Глухаковић.

Он је истакао да вјековна традиција производње жилавке у овом крају на овај начин добија нови замах, што је добра порука туристима који долазе у Требиње, али и у сусједни Дубровник и друга приморска мјеста.

Директор подрума "Вукоје" Радован Вукоје нагласио је да на "Салону жилавке" излажу произвођачи ове врсте вина са подручја од крајњег запада до крајњег истока Херцеговине.

"Сорта грожђа жилавка уткана је у вишевјековну традицију ових крајева и цијелог Медитерана. Винари из Херцеговине посљедњих година су је поново вратили на винску карту", каже Вукоје.

Он је додао да је ове године "Вукоје", осим винара, окупио произвођаче сира и пршута, као медитеранских специјалитета, те да ће наредних година представити и друге медитеранске делиције.

Вукоје је истакао да су жилавку из Царских винограда на ушћу ријека Сушице и Требишњице пили и на царском двору у Бечу, због чега се Требиње може назвати постојбином жилавке, лозе која расте у камењару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана