Аустријски ИАГ Груп купује бањалучки Космос и инвестира милионе КМ

klix.ba
Аустријски ИАГ Груп купује бањалучки Космос и инвестира милионе КМ

Бањалука - Преговори с аустријском компанијом ИАГ су у завршној фази и ускоро се може очекивати конкретизација уговора о куповини 75 одсто државног капитала у бањалучкој компанији Космос. Потврдио је ово за klix.ba директор Космоса Душан Вјештица.

"Аустријска компанија ИАГ Груп је с групом својих инвеститора фондова прије три мјесеца послала понуду обавезујућег карактера, наводећи да је спремна да преузме 75 одсто акцијског капитала фирме Космос, да је спремна инвестирати неколико милиона марака у нове технологије како би могли бити конкурентни на страном тржишту, поготово у дијелу аутоиндустрије, као и да је спремна за сервисирање обавеза предузећа те за запошљавање нове радне снаге, прије свега високообразованог инжињерског кадра и мајстора специјалиста. То је оно што су они послали прије три мјесеца", прецизирао је Вјештица.


Вјештица је рекао и то да је Влада РС-а, као стоодстотни власник капитала у бањалучком предузећу, упозната о намјерама аустријске групације и сада се чека да ИАГ Груп са својим партнерима заврши одређене анализе предузећа Космос.

"То је врло актуелно, инвеститори су били овдје на састанку са мном, причали смо о актуелним пословима јер ми у скоро пола својих послова сарађујемо управо с њима, тако да сам сигуран да ће у наредном периоду, не знам тачно када, стићи коначна финансијска понуда са свим дефинисаним условима. Ради се о врло озбиљном финансијском захвату, односно треба издвојити озбиљан новац за преузимање капитала, али није то само преузимање капитала, ријеч је и о ревитализацији предузећа", рекао нам је Вјештица који није желио да говори о износима, наглашавајући да нема, нити може имати увид у детаље финансијске понуде.

Нема сумње да ће нагомилане обавезе из претходног периода, у укупном износу од близу 25 милиона марака бити највећи "залогај" за аустријску фирму.

Из Министарства индустрије, енергетике и рударства РС-а је раније речено да писмо намјере представља озбиљну иницијативу која је заснована на врло квалитетном приједлогу за сарадњу и пословање, што подразумијева да би Аустријанци били спремни преузети Космос.

Космос је основан 1958. године као предузеће за ремонт радарских, ракетних и рачунарских система. Данас се, уз ремонт радарских и ракетних система, бави и ремонтом система аутоматизације, професионалне електронике различитих намјена, борбених и неборбених возила, као и широког спектра електроенергетских уређаја и система. Има близу 170 запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана