Пикси плаћенији од Зидана и Клопа

Глас Српске
Пикси плаћенији од Зидана и Клопа

Бањалука - Драган Стојковић Пикси је осми најплаћенији тренер свијета у овом тренутку, јер у свом клубу Гвангжу Р&Ф зарађује чак осам милиона евра по сезони.

Власници кинеских клубова већ неколико сезона издвајају баснословне цифре, јер само тако могу да приволе велике звијезде, што фудбалере, што тренере, да граде каријеру у најмногољуднијој земљи свијета. Пикси је свакако велико име на Далеком истоку, јер је оставио неизбрисив траг играјући за јапанску Нагоју, а сада је на добром путу да то исто учини у Кини. Плаћенији од легенде Црвене звезде у Кини само су Фабио Канаваро (Гвангжу Евергранде - 12 милиона), тренер Хбеија Мануел Пелегрини, који годишње инкасира десет милиона евра, баш као и Фабио Капело у Ђангсуу. Осим Пиксијевих ривала у Кини, веће плате имају још само четворица стручњака на свијету. Селектор Кине Марчело Липи је апсолутни рекордер, а фудбалски савез ове земље уплаћује му годишње чак 20 милиона евра. Без обзира на плату, искусни италијански стручњак није успио да одведе Кинезе на Мундијал у Русију, али је добио повјерење да покуша још једном. Осим стручњака који су директно повезани са кинеским фудбалом, плаћенији од Стојковића само су три менаџера из Премијер лиге. Стратег Манчестер ситија Пеп Гвардиола зарађује 17,3 милиона, само 400.000 више од великог ривала са клупе комшијског Јунајтеда Жозеа Муриња. Тачно десет милиона зарађује менаџер Арсенала Арсен Венгер. 

Иза Пиксија су остали стручњаци попут Јиргена Клопа, који у Ливерпулу има 7,9 милиона, Антонио Конте инкасира 7,3 милиона на клупи Ливерпула, док актуелни освајач Лиге шампиона са Реал Мадридом Зинедин Зидан има "само" 4,85 милиона евра.

Стојковић је био велика жеља предсједника Фудбалског савеза Србије Славише Кокезе, који га је видио као насљедника Славољуба Муслина, али је очигледно да се ФСС, као ни 99,9 одсто одсто клубова на свијету не могу носити са Кинезима. Стојковић је баш у јеку спекулација да ће сјести на клупу "орлова" продужио уговор са садашњим клубом до 2021. године. 

Захави прва виолина

Бивши нападач Макабија из Тел Авива Еран Захави најбољи је играч Стојковићевог клуба и најбољи стријелац лиге прошле сезоне. Захави је постигао 27 голова, а Гвангжу Р&Ф заузео пето мјесто на табели. Осим Захавија, у клубу су два Бразилца, Ренатињо и Жуниор Урсо, а недавно је стигао Марко Петковић, који ће бити узданица у новој сезони.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана