Велимир Стојнић: Пирић хушкао Бубала на Тулића и мене

Славко Басара
Велимир Стојнић: Пирић хушкао Бубала на Тулића и мене

Послије осам година на клупи кадетске репрезентације БиХ оставио сам дубок траг у развоју омладинског фудбала заједно са сарадницима Расимом Мујезиновићем, Ивицом Павловићем, Денисом Садиковићем, Aнтом Кокићем и Данимиром Милановићем. Створили смо осам репрезентација и остварили резултате изнад очекивања. Ово желим да кажем због изјава Денијала Пирића и њему сличних који желе да прикажу како све није било добро, ни рад ни резултати.

Рекао је ово сада већ бивши селектор кадетске фудбалске репрезентације БиХ Велимир Стојнић. Стручњак који је изњедрио многе таленте, а тренутно ради у омладинском погону бањалучког Борца, потом је рекао и ово:

- Чињенице су, а сви у БиХ знају, да је у изузетно успјешном периоду док сам био селектор, кадетска селекција у врло тешком тренутку за фудбал у БиХ остварила запажене резултате. Њих нико, па ни Пирић, не може да поништи!

* ГЛAС: Жалите за два детаља?

СТОЈНИЋ: Три пута смо се пласирали у елитну рунду, гдје смо избацивали тимове и десет пута јаче од нас у сваком погледу. Два пута смо се, по игри на терену, пласирали на завршницу ЕП и не знам шта ми теже пада, да ли оно у Холандији када смо домаћина надиграли у сваком погледу, а трећи гол нам је поништен из необјашњивих разлога. Надиграли смо чувену холандску школу фудбала, а послије свега сам био кажњен од UEFA јер сам јавно причао о томе. Генерација 1993. је избацила Русију у Велсу без изгубљене утакмице, а у елитној рунди смо играли с Португалијом, Хрватском и Румунијом. Сва три тима смо надиграли, нисмо изгубили утакмицу, а несрећни гол који је примио Кристијан Јајало, што се дешава и великим голманима, био је разлог што нисмо отишли на ЕП.

* ГЛAС: Без обзира на то, добили сте јавне похвале?

СТОЈНИЋ: Тачно је да су нас делегације и репрезентације с којима смо играли похвалиле и нема боље награде него када противници признају да сте на високом нивоу. Осим тога, Хрвати су од нас тражили формулу и стручну помоћ како да играју против Португалије. Холанђани и Португалци су нас молили да присуствују нашим тренинзима и радним састанцима. То показује колика је озбиљност рада. Док сам био селектор ни најмањи проблем се није појавио. То знају сви који су имали додир с нама. Зато нећу дозволити Пирићу и сличнима, који осам година примају плату и опструишу на свим нивоима, поготово гдје им није био дозвољен приступ, да својим мешетарењем наметну своју филозофију.

* ГЛAС: Пирић је хушкао селекторе једне на друге. Је ли то тачно?

СТОЈНИЋ: Селектор јуниора Зоран Бубало јавно сада говори да га је Пирић хушкао на мене и Бранимира Тулића, селектора младе репрезентације да ради неке ствари, односно да бојкотује рад у кадетском тиму и не позива играче које сам селектовао зато што је остваривао личне интересе. Послије тога Пирић је говорио да селектори нису имали тимски рад.

* ГЛAС: Шта је заправо истина?

СТОЈНИЋ: Да су селектори из Фудбалског савеза Републике Српске имали тимски рад, говори податак да је из кадета у младој селекцији код Тулића присутно 90 одсто играча, што значи да је нешто што је рађено на прави начин добило потврду и да је темељ младе репрезентације ударен у кадетском узрасту. Међутим, од тог основа формирање младе репрезентације спречавао је Пирић у јуниорској селекцији.

* ГЛAС: Колика је, у ствари, одговорност селектора у свему томе?

СТОЈНИЋ: У овако тешкој ситуацији, не само финансијској него и са инфраструктуром, када смо у заостатку за свима осталима, нико нема право од селектора и тренера да тражи одговорност ако се није остварио резултат. Заостајемо много за осталим репрезентацијама, а да се не враћам у прошлост и кажем да је генерација 1989. играла квалификације без иједне пријатељске утакмице због опструкције канцеларије ФС БиХ задужене за омладински фудбал од стране Пирића и Јосипа Каталинског. Те 2006. године селектор јуниора Никола Никић поднио је оставку због свих тих догађаја, а тандем Пирић-Каталински је одлетио у Украјину, гдје је у квалификацијама доживио три пораза. Изгубили су чак и од Казахстана, а тај неуспјех су приписали другим селекторима и тренерима. Обојица су могла да виде како је играти у Европи. Да не причамо о дисциплини када је експедиција из БиХ оптужена да је у хотелу гдје је боравила украла 20 пешкира!

* ГЛAС: Значи, однос према тренерима и селекторима у ФС БиХ је био некоректан?

СТОЈНИЋ: Тако је било у свим омладинским селекцијама. Ни тренери ни селектори нису били плаћени за свој рад. Осам година сам радио, а да нисам имао уговор и нисам био плаћен, а када је требало да се исплати рад, био сам закинут у свакој прилици гдје је била могућност. Кадете, годиште 1993. сам одвео у финалну групу квалификација савладавши Русе у Велсу, а када сам се вратио, у ФС БиХ тај период нису хтјели да ми плате. Те године сам био тренер године у БиХ јер сам успјешно водио и Борац, који је био први на табели. Квалификације без пораза против Хрватске, Румуније и посебно Португалије, која је пет пута била првак Европе, су за Нобелову награду, а не за омаловажавање. Нећу то никоме допустити.

* ГЛAС: Још сте селектор у техничком мандату. Шта очекујете?

СТОЈНИЋ: По истеку мандата, ако је ФСРС донио своју стратегију и филозофију за будући период, сви треба да је поштујемо и станемо иза тога. Било би некоректно да идемо једни на друге, јер Пирић и слични то једва чекају. Моје амбиције за будући период су везане за A и младу репрезентацију јер сам знањем и искуством оспособљен за те изазове. Било би некоректно да тражим да предводим младу репрезентацију као што то појединци желе. Сачекаћу свој период и кандидовати се на прави начин, да ли за репрезентацију или неки клуб, видјећемо, јер то заслужујем.

Порука насљеднику

* ГЛAС: Порука вашем насљеднику?

СТОЈНИЋ: Који селектор или стручњак на свијету може да направи резултат са генерацијом 1995. која не постоји? Није извршен ни попис играча у марту, а у септембру игра квалификације против можда двије најбоље репрезентације, Холандије и Енглеске, и да може да каже да ће направити резултат. Један од разлога што сам изгубио мотив је и то што са играчима без имена и презимена и без рада треба да се игра против Холандије и Енглеске. То је готово немогуће. Интересују ме далеко озбиљније и организованије ствари.

Канцеларија

* ГЛAС: По Вама, омладински фудбал БиХ је у мрачном тунелу?

СТОЈНИЋ: Тако некако. Будући селектор кадета, и не само он, осуђен је на пропаст јер господа која сједи у канцеларији ФС БиХ за омладински фудбал, Пирић, Јаха... шест мјесеци не ради ништа. Држе ноге на столу или играју карата на рачунару. Имају добре плате, а селектори и тренери раде за дневницу од 12 марака.

Таленти одлазе

* ГЛAС: Пирић је крив и за одлазак талената у друге репрезентације?

СТОЈНИЋ: Због његовог директног мијешања у рад јуниорске селекције неколико квалитетних играча је одлучило да више не игра за БиХ. Треба поменути Дамира Шовшића који је почео да наступа за Хрватску. Има и много играча који посједују квалитет за међународну сцену, али не желе у репрезентацију, међу којима су Дино Фазлић, Џенан Дурак...

Србија и Естонија

* ГЛAС: Прошле квалификације кадети БиХ су завршили неуспјешно?

СТОЈНИЋ: Квалификације у Естонији су игране без тренинга и пријатељских утакмица. Отпутовали смо са двије провјере с једним ривалом, Србијом које је договорио Пирић без знања стручног штаба и са својим циљевима - да се омаловаже селектор и тренери, односно да се утакмице изгубе са много јачим противником. У Челићу смо побиједили Србију 1:0, у реваншу смо изгубили 1:2. Тада су нам сви честитали за квалитетан рад, чак и Пирић. A сада прича да кадети нису имали ни добар рад ни резултате. Меч у Челићу је посматрао и генерални секретар ФСРС Родољуб Петковић, који је био одушевљен, а сада појединци дају сасвим супротне изјаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана