Ратко Варда огорчен на давање пасоша страним играчима: Нашу дјецу третирају као слине

Срна
Ратко Варда огорчен на давање пасоша страним играчима: Нашу дјецу третирају као слине

Београд - Вијест да је кошаркаш Партизана Маркус Пејџ постао држављани Србије и да ће члан Црвене звезде Мајкл Оџо ускоро добити исти пасош снажно је одјекнула у спортским круговима, а само ријетки су се одважили да јавно нешто кажу о томе.

Руководиоци клубова у жељи да постигну успјех преко ноћи не бирају средства, па је процес добијања држављанства за њихове пулене постао много једноставнији него за обичне грађане. Бивши кошаркаш Ратко Варда не може да се помири са чињеницом да страни спортисти, поготово кошаркаши, лако добијају пасош. Прије Пејџа, “Срби” су постали Дилан Енис, Демаркус Нелсон и Чарлс Џенкинс, који су у том тренутку играли за Звезду. Док се Џенкинсу, који је одиграо три сезоне за “црвено-бијеле”, и Нелсону (двије) не може много приговорити, остаје нејасно како су Пејџ и Енис добили пасоше након што су у Србији провели мало више од шест мјесеци, а Оџо је ту мало више од годину дана. Тако су они стекли право наступа и за репрезентацију Србије, али селектор Александар Ђорђевић неколико пута је поновио да му не пада на памет да ангажује странца поред толико талентованих српских играча.

- Треба ли било који коментар!? Ма јок, ми смо земља великог срца, тако треба још једном да покажемо да држављанство Србије очигледно неким људима ништа не значи. Да су наша деца слине које треба истрести из носа, па дајете држављанство неком ко је пре ове године за Србију чуо можда само преко ТВ-а. Сви су они бољи од наше деце! Срам вас било све који сте подржали и омогућили ово - изјавио је Варда.

Током богате каријере коју је завршио у 38. години играо је за 20 клубова, а врло кратко је био у НБА лиги.

- Зашто мени нико није дао амерички, турски, руски, пољски... или неки други пасош? Па зато што се пасош не даје странцима. Да би постао држављанин, треба да се ожениш девојком из Србије, да имаш децу са њом или да ти је баба или деда или неко из земље чији пасош добијаш. Код нас пара врти где бургија неће. Да вас подсетим на једну чињеницу из 2013. године док сам играо у Радничком. Тада нисам био држављанин Србије иако сам измиривао све пореске обавезе (тад сам био држављанин Србије) и живео у Београду од моје 12. године. Е тад сам био држављанин БиХ! Јер је вама то тако одговарало. Поносан сам на своје корене! Ја сам Србин из Босне, али, пре свега, човек и спортиста! Срам вас било - истакао је Варда.

Поред кошаркаша, међу познатијим фудбалерима који су добили српски пасош су Евандро Гебел и Габријел Клеверсон Кордова Клео.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана