Изгубљени свијет у којем киша пада сваки дан VIDEO

  Изгубљени свијет у којем киша пада сваки дан VIDEO 06.02.2018 09:02 | Агенција

Планина Рораима налази се на тромеђи Венецуеле, Бразила и Гвајане, и највиши је дiо ланца тепуијских висоравни у Јужној Америци.

Највиши врх – Маверик Рок издиже се на 2.810 метара надморске висине. Планина лежи на гвајанском штиту, налази се у националном парку Канаима, а вjерује се да је једна од најстаријих геолошких формација на Земљи, односно да има око двије милијарде година.

Иако је о Рораими писао још енглески истраживач сер Волтер Ралеј крајем 16. вијека, она је још недовољно истражена.

О њој се причају бројни митови и легенде, а игра и велику улогу у спиритуалном животу индијанског племена Пемон.

Такође, тек прије десетак година почело је ситраживање необичних сталактитних израслина на зидовима њених тајанствених пећина.

На Рораими киша пада скоро сваки дан, због чега је постала дом за неколицину занимљивих биљних и животињских врста.

У ниској вегетацији може се пронаћи биљка месождерка Heluamohora, деликатни звончићи, као и заштићена ендемска врста жабе крастаче.

Вјерује се да су управо ова планина и њена спектакуларна околина биле иснспирација и за популарну научно-фантастичну причу "Изгубљени свијет" о диносаурусима које је Артур Конан Дојл објавио 1912. године.

Ова планина данас је омиљена дестинација за планинарске ентузијасте. Иако је пут до платоа добро означен, лако је изгубити се по њеним бројним стазама које су обавијене тмурним облацима.

Управо зато се свима који планирају да се попну на Рораиму препоручује узимање локалних водича из Параитепуија.