Ko će i kako raspodijeliti mandate u Domu naroda FBiH?

RTRS
Ko će i kako raspodijeliti mandate u Domu naroda FBiH?

BiH se nalazi pred najvećom krizom od Dejtonskog sporazuma jer nema jasnih pravila za konstituisanje vlasti, prvenstveno u Federaciji - izjavio je za našu televiziju visoki zvaničnik HDZ-a BiH Bariša Čolak.

Komentarišući najave da će CIK BiH, podzakonskim aktom riješiti izbor delegata u federalni Dom naroda, Čolak je rekao da CIK nema mandat da to uradi. Ako i donesu odluku o raspodjeli mandata, upitno je na koji će se popis stanovništva pozvati - onaj iz 1991. ili posljednji iz 2013.

Što nije uradila PS BiH tokom 2017. i 2018. očekuje se da narednih dana uradi CIK, da donesu odluku o raspodjeli delegata u federalni Dom naroda. Ključno pitanje je, na osnovu kojeg popisa stanovništva bi se birali delegati iz kantona, iz 2013. ili 1991. U CIK-u se ne oglašavaju, a nezvanično Suad Arnautović i Ahmet Šantić zagovaraju prijeratni, a svi ostali članovi, popis od prije pet godina.

-Iako se sada u CIK-u vodi debata ili popis 1991. ili popis 2013, ključno je ali nije jasno - ostaje li princip izbora po jednog predstavnika iz reda svakog naroda. Kakvu god odluku da donese CIK, a koja ne podrazumijeva da se ovo rješava u PS BiH, predstavlja dodadtni udar na ustavni poredak BiH - izjavio je Adnan Huskić, politički analitičar iz Sarajeva .

Nakon ponovnog izbora Željka Komšića, Hrvatima je „prekipjelo", pa ne žele da im Bošnjaci opet biraju delegate, što se dešavalo u prethodnim izbornim ciklusima. S druge strane, Bošnjaci strahuju od razbijanja Federacije i stvaranja trećeg entiteta ako bi CIK primijenio posljednji popis stanovništva za izbor delegata u federalni Dom naroda.

-Mislim da se javnost ovdje želi zabaviti pitanjem popisa  -1991. ili 2013. da bi se ishodilo staro rješenje kojim bi Bošnjacu mogli da zagospodare i imaju većinu u Klubu Srba i najmanje jednu trećinu u Hrvatskom klubu, a to bi im omogućilo uspostavu izvršnme vlasti i izbor predsjednika što bi bitno uticalo i na Dom naroda PS BiH - rekao je Bariša Čolak, šef Kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH.

SDA poziva CIK BiH da donese odluku o raspodjeli mandata u federalni Dom naroda poštujući odredbe Ustava FBiH. A to su popis stanovništva iz 1991. godine i da se iz svakog kantona, ukoliko postoji izabran, najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutuvnog naroda, delegira u Dom naroda.

Iako CIK BiH ima zakonsku mogućnost da nakon svakog popisa stanovništva odredi broj delegata, eventualno pozivanje na popis iz 2013. bilo bi osporeno pred Ustavnim sudom BiH. Jer, važeći Ustav Federacije raspodjelu mandata za federalni Dom naroda vidi po popisu iz 1991.

Čolak napominje da za razliku iz tog vremena, danas nema vipe od 90 odsto Srba i 50 odsto Hrvata u Federaciji i pita kako onda možemo imati legitimno zastupanje u Domu naroda.

Jasno je da HDZ-u BiH ne odgovara odredba federalnog Ustava koja „betonira" strukturu tog entiteta prema popisu iz 1991. Zato je Borjana Krišto uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom osporova te odredbe Ustava FBiH. Odmah je reagovao i OHR.
-Što se tiče popisa, OHR je više puta izjavio da se mora primijeniti Ustav FBiH. Ovaj stav je iznesen i u dopisu koji je OHR dostavio Ustavnom sudu BiH u vezi sa predmetom „Krišto" - izjavila je portparolka OHR-a Ljiljana Radetić.

Nezvanično, predmet "Krišto" mogao bi se naći /biće/ na sjednici Ustavnog suda BiH naredne sedmice. Od odluke tog suda uveliko zavisi koji će popis stanovništva primijeniti za raspodjelu mandata u federalni Dom naroda. A sve to uticaće i na formiranje vlasti u tom entitetu i dijelom na nivou BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana