Ко ће и како расподијелити мандате у Дому народа ФБиХ?

РТРС
Ко ће и како расподијелити мандате у Дому народа ФБиХ?

БиХ се налази пред највећом кризом од Дејтонског споразума јер нема јасних правила за конституисање власти, првенствено у Федерацији - изјавио је за нашу телевизију високи званичник ХДЗ-а БиХ Бариша Чолак.

Коментаришући најаве да ће ЦИК БиХ, подзаконским актом ријешити избор делегата у федерални Дом народа, Чолак је рекао да ЦИК нема мандат да то уради. Ако и донесу одлуку о расподјели мандата, упитно је на који ће се попис становништва позвати - онај из 1991. или посљедњи из 2013.

Што није урадила ПС БиХ током 2017. и 2018. очекује се да наредних дана уради ЦИК, да донесу одлуку о расподјели делегата у федерални Дом народа. Кључно питање је, на основу којег пописа становништва би се бирали делегати из кантона, из 2013. или 1991. У ЦИК-у се не оглашавају, а незванично Суад Арнаутовић и Ахмет Шантић заговарају пријератни, а сви остали чланови, попис од прије пет година.

-Иако се сада у ЦИК-у води дебата или попис 1991. или попис 2013, кључно је али није јасно - остаје ли принцип избора по једног представника из реда сваког народа. Какву год одлуку да донесе ЦИК, а која не подразумијева да се ово рјешава у ПС БиХ, представља додадтни удар на уставни поредак БиХ - изјавио је Аднан Хускић, политички аналитичар из Сарајева .

Након поновног избора Жељка Комшића, Хрватима је „прекипјело", па не желе да им Бошњаци опет бирају делегате, што се дешавало у претходним изборним циклусима. С друге стране, Бошњаци страхују од разбијања Федерације и стварања трећег ентитета ако би ЦИК примијенио посљедњи попис становништва за избор делегата у федерални Дом народа.

-Мислим да се јавност овдје жели забавити питањем пописа  -1991. или 2013. да би се исходило старо рјешење којим би Бошњацу могли да загосподаре и имају већину у Клубу Срба и најмање једну трећину у Хрватском клубу, а то би им омогућило успоставу извршнме власти и избор предсједника што би битно утицало и на Дом народа ПС БиХ - рекао је Бариша Чолак, шеф Клуба Хрвата у Дому народа ПС БиХ.

СДА позива ЦИК БиХ да донесе одлуку о расподјели мандата у федерални Дом народа поштујући одредбе Устава ФБиХ. А то су попис становништва из 1991. године и да се из сваког кантона, уколико постоји изабран, најмање по један припадник сваког конститутувног народа, делегира у Дом народа.

Иако ЦИК БиХ има законску могућност да након сваког пописа становништва одреди број делегата, евентуално позивање на попис из 2013. било би оспорено пред Уставним судом БиХ. Јер, важећи Устав Федерације расподјелу мандата за федерални Дом народа види по попису из 1991.

Чолак напомиње да за разлику из тог времена, данас нема випе од 90 одсто Срба и 50 одсто Хрвата у Федерацији и пита како онда можемо имати легитимно заступање у Дому народа.

Јасно је да ХДЗ-у БиХ не одговара одредба федералног Устава која „бетонира" структуру тог ентитета према попису из 1991. Зато је Борјана Кришто упутила апелацију Уставном суду БиХ, којом оспорова те одредбе Устава ФБиХ. Одмах је реаговао и ОХР.
-Што се тиче пописа, ОХР је више пута изјавио да се мора примијенити Устав ФБиХ. Овај став је изнесен и у допису који је ОХР доставио Уставном суду БиХ у вези са предметом „Кришто" - изјавила је портпаролка ОХР-а Љиљана Радетић.

Незванично, предмет "Кришто" могао би се наћи /биће/ на сједници Уставног суда БиХ наредне седмице. Од одлуке тог суда увелико зависи који ће попис становништва примијенити за расподјелу мандата у федерални Дом народа. А све то утицаће и на формирање власти у том ентитету и дијелом на нивоу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана