Нема кажњених за прогон Срба из Какња

Срна
Нема кажњених за прогон Срба из Какња

САРАЈЕВО - Почетком маја прије 32 године 5.500 Срба са подручја какањске општине било је приморано да напусти своја огњишта, а припадници такозване Армије БиХ запалили су тада српске куће у 10 насеља и уништили стару српску православну цркву у Биљешеву, те 24 православне капеле у насељима Десетник, Суботиње, Данци, Видуша, Караула, подјсетили су у Одбору за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

Предсједник Одбора Ђорђе Радановић изјавио је Срни да су тада уништена већински српска насеља Десетник, Биљешево, Видуша, Доњи Лучани, Јеховина, Данци, Босна, Драчићи, Конџило, Миочи и Сарановићи.

"Српско становништво је протјерано, већи број Срба је убијен у селима, а све српске куће су запаљене", рекао је Радановић и додао да до данас за те злочине нико није одговарао.

Он је напоменуо да је прије Одбрамбено-отаџбинског рата на подручју Какња живјело 5.500 Срба.

"Посебну тежину овим кривичним дјелима даје директни умишљај са циљем да се уништи могућност повратка Срба. Видљива је масовна организована дјелатност у рушењу православних споменика на гробљима", напоменуо је Радановић.

Радановић је истакао да је сарајевско-зеничка котлина била специфична по томе што је свако православно гробље имало своју капелу.

Он је рекао да до данас нису обновљене још двије капеле које су прије 32 године уништене на подручју Какња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана