Катанац буди наду неимара Фабрике дувана Бањалука, препрека заштита подручја

Вељко Зељковић
Катанац буди наду неимара Фабрике дувана Бањалука, препрека заштита подручја

Бањалука - Крај вишемјесечне агоније у вези са судбином Фабрике дувана Бањалука, озваничен стављањем катанца на врата некада успјешног привредног колектива, подгријао је наду код многих инвеститора који су бацили око на атрактивно земљиште у самом центру града вриједно више милиона марака да ће наћи начин да га се дочепају, али им планове квари чињеница да је фабрички комплекс под заштитом.

Јавна је тајна да су се појавили не само бизнисмени који су заинтересовани за градњу стамбено-пословног објекта на простору Фабрике дувана, али из надлежних институција упозоравају да градња није могућа, јер се ради о заштићеном подручју.

- Комплекс Фабрике дувана Бањалука налази се на привременој листи националних споменика који су под заштитом државе. Без наших дозвола у кругу овог предузећа не може ништа да се ради - рекли су у Комисији за очување националних споменика БиХ.

Комисија је још у октобру прошле године донијела одлуку да амбијентална цјелина дијелова улица Краља Петра Првог Карађорђевића и Младена Стојановића буде проглашена националним спомеником. Она обухвата десетак вила саграђених у вријеме аустроугарске, реконструисани објекат Евангелистичке цркве у којем се налази сједиште Бањалучке бискупије, зграду Мале станице, Краљев друм и двоструки дрворед, те комплекс Фабрике дувана.

И из бањалучке Градске управе наглашавају да новим измјенама регулационог плана зоне “Алеја Центар”, којој припада и Фабрика дувана, није предвиђена градња било каквих стамбено-пословних објеката.

- Планским рјешењем предвиђено је да овај простор буде афирмисан као комплекс са новом намјеном, односно као зона културних и пратећих садржаја - рекли су у Градској управи.

У “Булгартабаку”, власнику ове фабрике, нисмо успјели добити коментар у вези са њиховим даљим плановима у Бањалуци и статусом имовине Фабрике дувана. Након што су прекинули са производњом и постигли договор са представницима радника у вези са исплатом отпремнина, представници ове бугарске компаније се нису оглашавали, што је довело и до спекулација у дијелу јавности да ће дио ове имовине наводно бити продат једном познатом бањалучком доктору, који на том простору са пословним партнерима планира градњу луксузног стамбено-пословног објекта.

“Булгартабак” је 2013. купио већински пакет од 55 одсто акција Фабрике дувана Бањалука од лакташке фирме “Антонић трејд” за 4,5 милиона КМ. Бугари, међутим, нису успјели да поправе производњу цигарета, а судбина фабрике је наговијештена у априлу прошле године када су сви дувански брендови продати мултинационалној компанији “Бритиш американ тобако” у пакету са ланцем киоска.

Земљиште вриједно пет до шест милиона

Објекат Фабрике дувана, саграђен 1888. године, налази се на изузетно атрактивној локацији у самом центру Бањалуке, на површини од 22.964 квадратна метра. Тржишна вриједност овог земљишта данас се креће од пет до шест милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана