Чубриловић:Тим за одбрану Дана Републике спрема одговор на нова оспоравања

Чубриловић:Тим за одбрану Дана Републике спрема одговор на нова оспоравања 08.03.2018 11:12 | Срна

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић потврдио је да је формирао тим за припрему одговора на нови захтјев бошњачких и хрватских делегата у Вијећу народа да се Дан Републике прогласи неуставним и истакао да референдум о 9. јануару није дерогирао ранију одлуку Уставног суда БиХ, како се тврди у најновијем захтјеву.

Он је рекао да ће тим који чине угледни правници припремити одговор и евентуално учешће представника Народне скупштине у јавној расправи пред Уставним судом БиХ.

Чубриловић је потврдио да је у Народну скупштину стигао захтјев Уставног суда БиХ да одговори на захтјев десет делегата из Вијећа народа који оспоравају уставност 9. јануара као Дана Републике.

"Поново подношење захтјева представника бошњачког народа са циљем оспоравања права Републике Српске да доноси одлуке о својим празницима не води стабилизацији прилика у БиХ, него нас врти укруг да се не бисмо могли бавити суштинским питањима која су важна грађанима", рекао је Чубриловић за данашњи "ЕуроБлиц".

Чубриловић је нагласио да Република Српска никада неће укинути 9. јануар као Дан Републике и истакао да се никоме не може оспоравати датум рођења па ни Српској.

Он је рекао да је Народна скупштина Републике Српске одлуку о Дану Републике Српске донијела у складу са Уставом Републике Српске, што је потврдио и Уставни суд Републике Српске који је 22. децембра 2016. године утврдио да Законом о Дану Републике није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа.

"Недвосмислено је постојала правна основа и уставна и законска за организовање и одржавање републичког референдума на основу којег је донесен Закон о Дану Републике, а неспорно упориште за одржавање референдума је у члану 70 и 77 Устава Републике Српске и у Закону о референдуму и грађанској иницијативи", појаснио је Чубриловић.

Координатор тима за припрему одговора и учешће у одбрани поводом захтјева 10 делегата у Вијећу народа за осцјену уставности члана 2 (став 1) Закона о Дану Републике је предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, а чланови тима Синиша Каран, Миле Дмичић, Жељко Мирјанић, Дарко Радић, Радомир Лукић.

Чланови тима су и народни посланици Драган Чавић, Недељко Гламочак и Перица Бундало, министри у Влади Републике Српске Антон Касиповић и Лејла Решић, адвокат Јован Чизмовић, историчар Жељко Вујадиновић и секретар скупштинског Одбора за уставна питања Драгана Марковић.

Осам Бошњака и два Хрвата у Вијећу народа Републике Српске поново су тужила Републику Српску Уставном суду БиХ тражећи да се 9. јануар - Дан Републике прогласи неуставним, уз тврдњу да је тај дан "одраз политичке воље само једног народа и да привилегује само Србе док друге ставља у дискриминирајући положај".

У захтјеву за оцјену уставности, који су Уставном суду поднијели 5. јануара, они оптужују власти Републике Српске да су се директно супроставиле и одбиле да проведу раније одлуке Уставног суда БиХ о 9. јануару.

Оцјену уставности затражили су делегати Мујо Хаџиомеровић, Мухамед Ибрахимбеговић, Кемо Чамџија, Анита Хоџић, Самир Баћевац, Касим Салкић, Енес Суљкановић, Елведин Хамзић, те Жељко Стипић и Мијо Перкунић.

У својим аргументима они се позивају и на одлуку Уставног суда БиХ који је по захтјеву Бакира Изетбеговића донио одлуку о привременој мјери и наложио привремено обустављање одлуке о расписивању републичког референдума на основу чијих резултата је Народна скупштина Републике Српске 25. октобра 2016. године усвојила нови Закон о Дану Републике Српске.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица