Vladimir Solovjov, za "Glas Srpske": Nakon ruske pobjede na red će doći i srpske

Veljko Zeljković
Vladimir Solovjov, za "Glas Srpske": Nakon ruske pobjede na red će doći i srpske

Sve što se nekada dešavalo u bivšoj Jugoslaviji bio je samo trening za ono što je planirano da se uradi u Rusiji. Tada se išlo sa neviđenom i nezapamćenom zapadnom satanizacijom Srba, danas Rusa. Poslije toga su došle sankcije i vojne intervencije, koje su po pravilu dolazile poslije isceniranih zločina.

- Setimo se samo Račka i napravimo paralele sa Bućom u Ukrajini ili nekim drugim pokušajima da se izazove vojni intervencionizam zapadnih zemalja. Sve je isto. Isti scenario. Ali, nakon ruske pobede u Ukrajini, gde se Rusija u stvari bori protiv NATO saveza, verujem da će doći i do srpskih pobeda. Svet će nesumnjivo postati drugačiji, jer će Amerika biti prinuđena da se povuče iz Evrope, pa samim tim i sa Balkana. One snage koje su do sada bile podržavane od strane Vašingtona, nestaće sa političke scene, što će biti uvod i u svetliju budućnost BiH, odnosno Republike Srpske, ali i Srbije - kaže ovo u intervjuu za "Glas Srpske" predsjednik Saveza novinara Rusije Vladimir Genadievič Solovjov.

U nastavku ovog razgovora on se osvrnuo i na trenutnu situaciju u svijetu, sukob u Ukrajini, život u Rusiji, ali i na budućnost, te nezaustavljivi proces stvaranja nekog novog, slobodnijeg i pravednijeg svijeta.

GLAS: Živimo u vremenu neviđene rusofobije. Zabranjuje se ruska kultura, jezik, mediji. Iz Ukrajine se čak protjeruju sveštenici. Uvode se i nezapamćene sankcije. Gdje nestade demokratija, pravo i pravda?

SOLOVJOV: Živimo u izuzetno interesantnom vremenu, turbulentnom i opasnom, o kom ćemo sigurno pisati knjige. Mislim da smo svedoci ogromnih promena u svetu.  Dugo sam razmišljao kako je i zbog čega došlo do ovog. Jedno vreme sam radio u novinarskom pulu Kremlja i sa predsednikom Vladimirom Putinom sam prošao dosta toga. Pratio sam mnoge njegove posete drugim državama. Verujem da je odluku o specijalnoj vojnoj operaciji doneo jer nije bilo drugog načina da se reši pitanje daljeg širenja NATO-a. To se moralo zaustaviti.

Nažalost, u Ukrajini stradaju dva pravoslavna, bratska naroda. I to je užasno. Ali, to nije bio izbor Rusije. O tome stalno govori predsednik Putin. I sama vojna akcija, koja je pokrenuta u februaru prošle godine, postala je vrlo brzo i katalizator za velike promene u svetu. Zbog toga su iz senke izašli zapadni vladari sveta koji se boje tih promena i pokušavaju da unište sve što je rusko. To je reakcija onih koji su shvatili da im dolazi kraj. Te promene oni ne mogu da zaustave.

Kosovo

GLAS: Pratite li dešavanja na Kosovu i kako objašnjavate zapadnu dvoličnost po ovom pitanju?

SOLOVJOV: Bio sam u nekoliko navrata na Kosovu i Metohiji i poznata mi je tamošnja situacija. I stvarno skidam kapu ovim ljudima, Srbima iz Mitrovice i iz srpskih enklava, koji se prkosno i hrabro i dalje bore za svoj opstanak, za svoja ognjišta. Drže se i pored velikih pritisaka, maltretiranja, prijetnji. Kada je borba ispravna i čestita i pobeda je izvesna. Poručio bih im da samo istraju.  

Temelji tog novog sveta se polako postavljaju, a pobeda Rusije u Ukrajini samo će sve to ubrzati. To bi moglo biti već tokom ove ili naredne godine. Možda dođe i do zaključivanja nekog novog svetskog ugovora – nove Jalte. Na njoj bi učestvovali Kina, Rusija i SAD, možda još neke zemlje koje su članice BRIKS-a. Iako se do sada pokazalo da se Americi i nekim drugim zapadnim zemljama ne može verovati, do ovih razgovora mora doći kad-tad. Sve ovo, naravno, predstavlja i veliki izazov za novinare. Možda je i sreća što živimo i radimo u jednom ovakvom istorijskom trenutku i da smo u prilici da budemo svedoci toga i da pišemo o tome, o stvaranju slobodnijeg i pravednijeg sveta. 

GLAS: Da su zapadne zemlje slušale ruskog predsjednika Vladimir Putina 2014. godine, da li bi danas bili u ovoj situaciji?

SOLOVJOV: Ne bi sigurno. Sve bi bilo drugačije. Ne bi bilo rata, kriza. Ali, nisu hteli da slušaju Rusiju i predsednika Putina i njegova dobronamerna upozorenja. Ignorisali su ga i nastavili da teraju po svome, da ugrožavaju integritet i opstanak Rusije.

GLAS: Da li bi nešto drugačije bilo da je Donald Tramp ostao predsjednik SAD, ali i Angela Merkel njemački kancelar?

SOLOVJOV: Teško je reći. Možda bi nešto bilo drugačije, ali ne mnogo. Duboka država, vlasnici krupnog kapitala i drugi moćnici, kolonijalisti stoje iza leđa američkog predsednika i nemačkog kancelara. I oni odlučuju o sudbini sveta. 

U Srpskoj kao kod svoje kuće

Iza Solovjova je impozantna profesionalna karijera. Obišao je sve kontinente, 115 zemalja, a čak je četiri puta bio i na Antarktiku. Diplomski rad završio je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a sa 26 godina dobio je prvi novinarski zadatak da tokom 90-tih prati i izvještava o ratnim dešavanjima sa prostora bivše Jugoslavije. U njegovoj biografiji će tako ostati upisano da je deset godina boravio na ovim našim prostorima i da gotovo perfektno priča srpski.

- Iako mnogo putujem, nekako su mi najdraži ovi dolasci na prostore Republike Srpske i Srbije. Tu se stvarno osećam kao kod svoje kuće. Čak i sanjam na srpskom jeziku. Imam i mnogo dobrih prijatelja. Možda je to i zbog mog porekla, jer gledano sa očeve strane, moje poreklo vuče sa balkanskih prostora - dodao je Solovjov.

GLAS: Da li je u međuvremenu ova ruska borba postala i borba protiv neoliberalnog i hegemonističkog kapitalizma?

SOLOVJOV: Svet se polako deli na one koji žele da sačuvaju prave ljudske vrednosti i one koji to ne žele. U nekom filozofskom ili religijskom smislu ovo bi se moglo nazvati i borbom protiv đavola. Nedavno sam boravio u jednom malom ruskom regionu, u kom je pretežno muslimansko stanovništvo. Oni su me pitali da im objasnim šta se dešava. Rekao sam im da muslimani i pravoslavci ratuju protiv velikog đavola. Složili su se. To su shvatili i Čečeni. Novinarski sam ispratio dva čečenska rata. I to je bilo baš strašno. Ali su i oni na kraju shvatili šta se dešava iza kulisa. Sada Čečeni ratuju sa ruskim vojnicima u Ukrajini protiv zapadne hegemonije.

GLAS: Kakva je budućnost Ukrajine?

SOLOVJOV: Nažalost više od 30 godina razne nevladine organizacije, pokreti i inostrane agenture radile su na prevaspitavanju ukrajinskog naroda, ispirajući im mozak, trujući mržnjom i rusofobijom. Potrebno je vreme da se resetuje razmišljanje tih ljudi. Koliko mi je poznato, već dosta Ukrajinaca tajno gleda naše televizije i informativne programe iako su velike kazne za to, jer su počeli shvatati da ih ukrajinski režim godinama laže. Što se tiče dalje sudbine Ukrajine, Rusija želi da obezbedi uslove da niko više sa te strane ne može da ugrozi njenu bezbednost. Moguće je da neke delove pripoje Poljska, Rumunija i Mađarska. Što se tiče ovog regiona, smatram da je najbolje rešenje da se možda napravi nekakva zajednica nalik SSSR, ali naravno po modelu koji bi svima odgovarao. To je jedini način da se preživi, kako ekonomski, tako i politički. 

GLAS: Svojevremeno je Gorbačovu, nakon rušenja Berlinskog zida, obećano da se NATO neće širiti na istok. Prevarili su ga, a vidimo da se i danas nastavlja taj proces?

SOLOVJOV: Moje neko mišljenje je da će NATO u jednom trenutku nestati.

GLAS: Kako onda gledate na pokušaje formiranja jednog mini NATO saveza na prostorima Indo-Pacifika?

SOLOVJOV: Mislim da je u tom delu sveta sve moguće, pa i da budu pređene kineske crvene linije. Vašington, ne mogu to drugačije nazvati, vodi jednu opasnu i idiotsku politiku. Sve što trenutno rade vraća im se poput bumeranga. I za njih je trenutno najveći problem taj savez Rusije i Kine. Nesvesno prave ovaj savez sve čvršćim i moćnijim. Ali to je njihov problem. I na kraju će NATO da pobegne iz Evrope i da se koncentriše na tim prostorima Indo-Pacifika. Međutim, ukoliko se vrati Donald Tramp, očekujem da on bude pragmatičniji i razumniji i da američku vojsku povuče iz svih baza koje se nalaze širom sveta. On je o tom već i govorio. 

GLAS: Osim na bojištu, danas se vodi i jedan ekonomski, špijunski, ali i medijski rat. Da li su mediji postali jedno od najmoćnijih oružja?

SOLOVJOV: Naravno. Ukrajina će biti veliki gubitnik ovog rata, jer je dozvolila da bude zapadna figura. Zelenski i dalje vodi jedan beskompromisni i opasni medijski rat. Ukrajinski vojnici ginu, narod teško živi, a on od tog pravi pozorišnu predstavu. To je užasno i žalosno. Ono što ohrabruje, a što sam vidio kod vas u Republici Srpskoj, jeste što se jedan broj medija, pa i vaš, trudi da objektivno prikaže situaciju oko Ukrajine. Pridržavate se onog zlatnog novinarskog standarda. Imate hrabrosti da i pored raznih vanjskih pritisaka radite svoj posao kako treba.

GLAS: Kako se u Rusiji bore sa širenjem lažnih vijesti?

SOLOVJOV: To je težak posao. Mislim da je medijski rat, koji se vodi protiv Rusije, nezapamćen u dosadašnjoj istoriji. Ne biraju se sredstva. Pokušava se promeniti mišljenje našeg naroda. I to je jedan neverovatno prljavi rat. Zbog toga smo napravili jedan broj sajtova, telegram kanala i emisija u kojima pokušavamo raskrinkati sve te dezinformacije. Ukazujemo na fejk vesti, ali i otkrivamo izvore iz kojih onih dolaze.

GLAS: Mnogo je kontroverznih informacija o tome kako se danas živi u Rusiji. Možete li reći da li se i koliko promijenio život običnog ruskog čovjeka, pogotovo nakon niza uvedenih sankcija?

SOLOVJOV: Navešću vam jedan primer. Zapadne sankcije su naterale Ruse da se pokrenu, pa tako pojedine firme danas prave ako ne bolji sir od italijanskog i francuskog, onda bar istog kvaliteta. Naša poljoprivreda je trenutno prva u svetu. To je trebalo i ranije da uradimo, ali, kako ono kažu, nikad nije kasno. Zbog toga, hvala im na ovim sankcijama. Život prosečnog čoveka u Rusiji gotovo da i nije promenjen. Prodavnice su pune, sve radi, gradi se mnogo. Industrija raste. Naruku nam ide to što imamo prirodne resurse, gasa i nafte. Pored toga podržava nas i veliki broj zemalja s kojima i dalje ekonomski sarađujemo. Oni su prepoznali našu borbu.     

GLAS: Koliko je za Rusiju značajna nova pobjeda Erdogana na izborima u Turskoj?

SOLOVJOV: Mnogo, jer je njegov protivkandidat otvoreno pretio da će prekinutu sve veze s Rusijom, što bi sigurno ugrozilo i prodaju ruskog gasa preko Turske. Ova zemlja nije samo veliko evropsko gasno čvorište, već je i turistička destinacija za mnogobrojne ruske turiste. Naravno, planirana je i izgradnja nove zajedničke nuklearne elektrane. Pored toga, Erdogan vrlo dobro zna ko mu je pravi prijatelj, ko mu je pomogao kada su određene snage nasilno htele da ga skinu sa vlasti. Putin mu je pomogao da reši te probleme. Erdogan to sigurno neće nikada zaboraviti.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana