Владимир Соловјов, за "Глас Српске": Након руске побједе на ред ће доћи и српске

Вељко Зељковић
Владимир Соловјов, за "Глас Српске": Након руске побједе на ред ће доћи и српске

Све што се некада дешавало у бившој Југославији био је само тренинг за оно што је планирано да се уради у Русији. Тада се ишло са невиђеном и незапамћеном западном сатанизацијом Срба, данас Руса. Послије тога су дошле санкције и војне интервенције, које су по правилу долазиле послије исценираних злочина.

- Сетимо се само Рачка и направимо паралеле са Бућом у Украјини или неким другим покушајима да се изазове војни интервенционизам западних земаља. Све је исто. Исти сценарио. Али, након руске победе у Украјини, где се Русија у ствари бори против НАТО савеза, верујем да ће доћи и до српских победа. Свет ће несумњиво постати другачији, јер ће Америка бити принуђена да се повуче из Европе, па самим тим и са Балкана. Оне снаге које су до сада биле подржаване од стране Вашингтона, нестаће са политичке сцене, што ће бити увод и у светлију будућност БиХ, односно Републике Српске, али и Србије - каже ово у интервјуу за "Глас Српске" предсједник Савеза новинара Русије Владимир Генадиевич Соловјов.

У наставку овог разговора он се осврнуо и на тренутну ситуацију у свијету, сукоб у Украјини, живот у Русији, али и на будућност, те незаустављиви процес стварања неког новог, слободнијег и праведнијег свијета.

ГЛАС: Живимо у времену невиђене русофобије. Забрањује се руска култура, језик, медији. Из Украјине се чак протјерују свештеници. Уводе се и незапамћене санкције. Гдје нестаде демократија, право и правда?

СОЛОВЈОВ: Живимо у изузетно интересантном времену, турбулентном и опасном, о ком ћемо сигурно писати књиге. Мислим да смо сведоци огромних промена у свету.  Дуго сам размишљао како је и због чега дошло до овог. Једно време сам радио у новинарском пулу Кремља и са председником Владимиром Путином сам прошао доста тога. Пратио сам многе његове посете другим државама. Верујем да је одлуку о специјалној војној операцији донео јер није било другог начина да се реши питање даљег ширења НАТО-а. То се морало зауставити.

Нажалост, у Украјини страдају два православна, братска народа. И то је ужасно. Али, то није био избор Русије. О томе стално говори председник Путин. И сама војна акција, која је покренута у фебруару прошле године, постала је врло брзо и катализатор за велике промене у свету. Због тога су из сенке изашли западни владари света који се боје тих промена и покушавају да униште све што је руско. То је реакција оних који су схватили да им долази крај. Те промене они не могу да зауставе.

Косово

ГЛАС: Пратите ли дешавања на Косову и како објашњавате западну дволичност по овом питању?

СОЛОВЈОВ: Био сам у неколико наврата на Косову и Метохији и позната ми је тамошња ситуација. И стварно скидам капу овим људима, Србима из Митровице и из српских енклава, који се пркосно и храбро и даље боре за свој опстанак, за своја огњишта. Држе се и поред великих притисака, малтретирања, пријетњи. Када је борба исправна и честита и победа је извесна. Поручио бих им да само истрају.  

Темељи тог новог света се полако постављају, а победа Русије у Украјини само ће све то убрзати. То би могло бити већ током ове или наредне године. Можда дође и до закључивања неког новог светског уговора – нове Јалте. На њој би учествовали Кина, Русија и САД, можда још неке земље које су чланице БРИКС-а. Иако се до сада показало да се Америци и неким другим западним земљама не може веровати, до ових разговора мора доћи кад-тад. Све ово, наравно, представља и велики изазов за новинаре. Можда је и срећа што живимо и радимо у једном оваквом историјском тренутку и да смо у прилици да будемо сведоци тога и да пишемо о томе, о стварању слободнијег и праведнијег света. 

ГЛАС: Да су западне земље слушале руског предсједника Владимир Путина 2014. године, да ли би данас били у овој ситуацији?

СОЛОВЈОВ: Не би сигурно. Све би било другачије. Не би било рата, криза. Али, нису хтели да слушају Русију и председника Путина и његова добронамерна упозорења. Игнорисали су га и наставили да терају по своме, да угрожавају интегритет и опстанак Русије.

ГЛАС: Да ли би нешто другачије било да је Доналд Трамп остао предсједник САД, али и Ангела Меркел њемачки канцелар?

СОЛОВЈОВ: Тешко је рећи. Можда би нешто било другачије, али не много. Дубока држава, власници крупног капитала и други моћници, колонијалисти стоје иза леђа америчког председника и немачког канцелара. И они одлучују о судбини света. 

У Српској као код своје куће

Иза Соловјова је импозантна професионална каријера. Обишао је све континенте, 115 земаља, а чак је четири пута био и на Антарктику. Дипломски рад завршио је на Факултету политичких наука у Београду, а са 26 година добио је први новинарски задатак да током 90-тих прати и извјештава о ратним дешавањима са простора бивше Југославије. У његовој биографији ће тако остати уписано да је десет година боравио на овим нашим просторима и да готово перфектно прича српски.

- Иако много путујем, некако су ми најдражи ови доласци на просторе Републике Српске и Србије. Ту се стварно осећам као код своје куће. Чак и сањам на српском језику. Имам и много добрих пријатеља. Можда је то и због мог порекла, јер гледано са очеве стране, моје порекло вуче са балканских простора - додао је Соловјов.

ГЛАС: Да ли је у међувремену ова руска борба постала и борба против неолибералног и хегемонистичког капитализма?

СОЛОВЈОВ: Свет се полако дели на оне који желе да сачувају праве људске вредности и оне који то не желе. У неком филозофском или религијском смислу ово би се могло назвати и борбом против ђавола. Недавно сам боравио у једном малом руском региону, у ком је претежно муслиманско становништво. Они су ме питали да им објасним шта се дешава. Рекао сам им да муслимани и православци ратују против великог ђавола. Сложили су се. То су схватили и Чечени. Новинарски сам испратио два чеченска рата. И то је било баш страшно. Али су и они на крају схватили шта се дешава иза кулиса. Сада Чечени ратују са руским војницима у Украјини против западне хегемоније.

ГЛАС: Каква је будућност Украјине?

СОЛОВЈОВ: Нажалост више од 30 година разне невладине организације, покрети и иностране агентуре радиле су на преваспитавању украјинског народа, испирајући им мозак, трујући мржњом и русофобијом. Потребно је време да се ресетује размишљање тих људи. Колико ми је познато, већ доста Украјинаца тајно гледа наше телевизије и информативне програме иако су велике казне за то, јер су почели схватати да их украјински режим годинама лаже. Што се тиче даље судбине Украјине, Русија жели да обезбеди услове да нико више са те стране не може да угрози њену безбедност. Могуће је да неке делове припоје Пољска, Румунија и Мађарска. Што се тиче овог региона, сматрам да је најбоље решење да се можда направи некаква заједница налик СССР, али наравно по моделу који би свима одговарао. То је једини начин да се преживи, како економски, тако и политички. 

ГЛАС: Својевремено је Горбачову, након рушења Берлинског зида, обећано да се НАТО неће ширити на исток. Преварили су га, а видимо да се и данас наставља тај процес?

СОЛОВЈОВ: Моје неко мишљење је да ће НАТО у једном тренутку нестати.

ГЛАС: Како онда гледате на покушаје формирања једног мини НАТО савеза на просторима Индо-Пацифика?

СОЛОВЈОВ: Мислим да је у том делу света све могуће, па и да буду пређене кинеске црвене линије. Вашингтон, не могу то другачије назвати, води једну опасну и идиотску политику. Све што тренутно раде враћа им се попут бумеранга. И за њих је тренутно највећи проблем тај савез Русије и Кине. Несвесно праве овај савез све чвршћим и моћнијим. Али то је њихов проблем. И на крају ће НАТО да побегне из Европе и да се концентрише на тим просторима Индо-Пацифика. Међутим, уколико се врати Доналд Трамп, очекујем да он буде прагматичнији и разумнији и да америчку војску повуче из свих база које се налазе широм света. Он је о том већ и говорио. 

ГЛАС: Осим на бојишту, данас се води и један економски, шпијунски, али и медијски рат. Да ли су медији постали једно од најмоћнијих оружја?

СОЛОВЈОВ: Наравно. Украјина ће бити велики губитник овог рата, јер је дозволила да буде западна фигура. Зеленски и даље води један бескомпромисни и опасни медијски рат. Украјински војници гину, народ тешко живи, а он од тог прави позоришну представу. То је ужасно и жалосно. Оно што охрабрује, а што сам видио код вас у Републици Српској, јесте што се један број медија, па и ваш, труди да објективно прикаже ситуацију око Украјине. Придржавате се оног златног новинарског стандарда. Имате храбрости да и поред разних вањских притисака радите свој посао како треба.

ГЛАС: Како се у Русији боре са ширењем лажних вијести?

СОЛОВЈОВ: То је тежак посао. Мислим да је медијски рат, који се води против Русије, незапамћен у досадашњој историји. Не бирају се средства. Покушава се променити мишљење нашег народа. И то је један невероватно прљави рат. Због тога смо направили један број сајтова, телеграм канала и емисија у којима покушавамо раскринкати све те дезинформације. Указујемо на фејк вести, али и откривамо изворе из којих оних долазе.

ГЛАС: Много је контроверзних информација о томе како се данас живи у Русији. Можете ли рећи да ли се и колико промијенио живот обичног руског човјека, поготово након низа уведених санкција?

СОЛОВЈОВ: Навешћу вам један пример. Западне санкције су натерале Русе да се покрену, па тако поједине фирме данас праве ако не бољи сир од италијанског и француског, онда бар истог квалитета. Наша пољопривреда је тренутно прва у свету. То је требало и раније да урадимо, али, како оно кажу, никад није касно. Због тога, хвала им на овим санкцијама. Живот просечног човека у Русији готово да и није промењен. Продавнице су пуне, све ради, гради се много. Индустрија расте. Наруку нам иде то што имамо природне ресурсе, гаса и нафте. Поред тога подржава нас и велики број земаља с којима и даље економски сарађујемо. Они су препознали нашу борбу.     

ГЛАС: Колико је за Русију значајна нова побједа Ердогана на изборима у Турској?

СОЛОВЈОВ: Много, јер је његов противкандидат отворено претио да ће прекинуту све везе с Русијом, што би сигурно угрозило и продају руског гаса преко Турске. Ова земља није само велико европско гасно чвориште, већ је и туристичка дестинација за многобројне руске туристе. Наравно, планирана је и изградња нове заједничке нуклеарне електране. Поред тога, Ердоган врло добро зна ко му је прави пријатељ, ко му је помогао када су одређене снаге насилно хтеле да га скину са власти. Путин му је помогао да реши те проблеме. Ердоган то сигурно неће никада заборавити.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана