Momčilo Bajagić Bajaga, za Glas Srpske: Ruski voz napisal uz pola litra votke

Milan Vujić
Momčilo Bajagić Bajaga, za Glas Srpske: Ruski voz napisal uz pola litra votke

Ni ogromna popularnost ni horde obožavateljki, kao ni česta odsustva od kuće zbog turneja nisu uspeli da mi uzdrmaju karijeru koja traje 37 godina, jer sam večiti optimista i radim ono što volim.

Rekao je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" Momčilo Bajagić Bajaga tokom turneje povodom 30 godina "Bajage i Instruktora", u okviru koje je gostovao i u Gradišci.

- Jako je bitno da se bavite poslom koji volite, jer je tada mnogo lakše ostvariti zacrtane planove i snove i, naravno, napredovati. Verovatno, da sam se bavio poslom koji ne volim, ne bih mogao ovoliko dugo da se zadržim na sceni i budem uspešan u ovom poslu - kaže Bajaga.

* GLAS: Iza Vas je 14 albuma, veliki broj hitova i uvijek vjerna publika. Kakav to značaj ima za Vas poslije 30 i više godina bavljenja muzikom?

BAJAGIĆ: Iza mene je zaista mnogo albuma, ni ja nisam siguran koliko ima, uvek pogrešim. Pesama tačno i ne znam koliko ima. Prema nekim izveštajima koje godišnje dobijam, brojka je negde oko 300 pesama koje sam napravio za sebe i druge. To znači da sam negde radio samo tekst, negde muziku, a negde i tekst i muziku tih pesama. Izuzetno je važno i lepo da iza sebe mogu ostaviti neizbrisiv trag tokom bavljena ovim poslom koji za mene život znači.

* GLAS: Kako je izgledao 37-godišnji muzički put Momčila Bajagića Bajage?

BAJAGIĆ: Muzika je jedna lepa stvar i ja sam imao sreće da sam mlad počeo, sa nekih 14 godina, da se bavim amaterski muzikom, pa onda poluprofesionalno, a zatim profesionalno. Vrlo mlad sam počeo da sviram u "Ribljoj čorbi", sa nepunih 17 godina, i tu sam bio šest godina, što smatram početkom profesionalne karijere. U tom bendu sam, u stvari, osetio šta znači biti poznat. Posle sam napravio svoj bend sa kojim punim sada već 31 godinu, tako da sam u muzici oko 37 godina.

* GLAS: Koji je recept za dugovječnost "Bajage i Instruktora"?

BAJAGIĆ: Ima bendova koji su pravili pauze, odlazili, dolazili. "Bajaga i Instruktori" su non-stop svirali. Mi smo bend koji nikad nije prekidao. Valjda je to neka ljubav prema muzici i stvaranju, što dokazuje i naših 30 godina postojanja. Verovatno ne bismo mogli ovoliko dugo da se bavimo uspešno ovim poslom da istinski ne volimo muziku i sve što ide s njom u ovom poslu.

* GLAS: Posljednji album Vam je izašao 2012. godine. Imate li u planu možda neki novi materijal?

BAJAGIĆ: Od aprila se nalazimo na turneji povodom 30 godina benda "Bajaga i Instruktori". Nekako se pogodilo da to baš bude kad i "Rolingstonsi" slave 50 godina, što nam daje nadu da smo još mlad bend (smijeh). Šalim se, jako volim "Rolingstonse" i mnogo mi je drago da je rok grupa doživela takvu popularnost i dugotrajnost. Ove godine smo na turneji koja je jako uspešna. Imali smo ogroman broj koncerata i sviramo na tim mestima gde smo svirali zadnjih 30 godina. Pošto novog albuma nemamo, sviramo nešto novije pesme i neke stare hitove, tako da publika može čuti najbolje pesme tih proteklih 30 godina.

* GLAS: Gdje ste sve nastupali i kakvi su Vaši dalji koncertni planovi?

BAJAGIĆ: Nastupali smo u gotovo svim državama bivše Jugoslavije. Tako smo zabavljali publiku od Zagreba, Dubrovnika, Novog Sada, Ljubljane pa sve do Gradiške. Gostovali smo i u Londonu, zatim u Kranju, Pirotu, Temišvaru i mnogim drugim gradovima. Turneja će trajati do aprila iduće godine. U planu nam je da u oktobru sviramo u Americi i Kanadi, dok ćemo u decembru putovati i za Australiju, tako da smo do aprila 2015. godine u slavljeničkoj atmosferi, a onda krećemo sa pripremama za novi album i nove muzičke avanture. Nema odmora.

* GLAS: Planirate li možda da izbacite neki singl prije albuma?

BAJAGIĆ: Pa sve je moguće. Možda pre albuma na jesen ili zimu napravimo jedan singl koji ćemo izbaciti pre samog albuma. Ali, o tom potom. Sačuvaćemo i poneko iznenađenje za našu vernu publiku, koja je bila i ostala uz nas sve ove godine.

* GLAS: U kojim pjesmama najviše uživate dok ih svirate? Da li su to brze rok pjesme ili, ipak, nježnije balade?

BAJAGIĆ: Smatram da, ipak, možda više imamo popularnijih sporijih pesama nego onih sa tvrđim zvukom. Mislim da i ne treba uvek da sviramo i stvaramo brže pesme, jer imamo izuzetno lepih balada u kojima publika nekako najviše i uživa.

* GLAS: Imate mnogo balada koje publika voli i iza svake sigurno stoji neka zanimljiva priča. Možete li nam otkriti kako je nastala balada "Ruski voz", jedna od Vaših popularnijih?

BAJAGIĆ: Pesma je nastala kada smo bili na turneji po Rusiji. Reč je, u stvari, o jednom pismu koje sam pisao putujući vozom, a koje je kasnije preraslo u pesmu. Slučajno smo bili u Gomelju u Ukrajini, dosta blizu Černobilja i bila je tako depresivna atmosfera da je uz moju pesmu i Žikinu muziku, uz pola litra votke, nastala balada "Ruski voz".

Neprolazni hitovi

Nabrajati Bajagine hitove tokom bogate karijere nepotrebno je trošenje novinskog papira, ali kako ne spomenuti pjesme "Tamara", "Berlin", "Sa druge strane jastuka", "Vidi šta sam ti uradio od pesme, mama", "442 do Beograda", "Dobro jutro, džezeri", "Kad hodaš", "Ruski voz", "Zažmuri", "Život je nekad siv, nekad žut", "Ti se ljubiš na tako dobar način", "Zmaj od Noćaja"…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana